Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Mindent magunknak állítanak elő az ökofalu lakói

Mindent magunknak állítanak elő az ökofalu lakói

Kényelmes, kompromisszumoktól mentes életet lehet élni felesleges energiapazarlás nélkül is – ezt állítják egy Pest megyei ökofalu lakói.

Napkollektorok sorakoznak a házakon és a pajta tetején is az ökofaluban. A házak mellett pedig szélerőművek állnak, amelyek szél esetén folyamatosan termelik az energiát. A Galgahévízi Ökofaluban a nap és szél energiáját használják, az elektromos energiát pedig a házakba vezetik. Heteken belül elindul a falu biogáz-üzeme is. Trágyából állítják majd elő az energiát a fűtéshez és a meleg vízhez.

Varga Géza, a Galgahévízi Ökofalu alapítója az M1 Híradójának elmondta, hogy a tehenek trágyájából a biogázteleppel vonják majd ki a metánt. A metánnal hajtják aztán a gázmotort – egy 40-50 kilowatt kapacitású motor – amivel pedig el tudják látni elektromos árammal az egész telepet.

Nemcsak az energiát, az élelmiszert is maguk termelik meg Galgahévizen. Az ott élők szerint azzal is energiát spórolnak, hogy a zöldséget nem áruházláncokban vásárolják. Ahhoz ugyanis, hogy a boltba eljusson például a paradicsom vagy a paprika, esetenként ezer kilométeres távot tesznek meg a kamionok: ez pedig üzemanyagot fogyaszt és szennyezi a környezetet – mondják. A vegyszereket is kizárták az ökofalu háztartásaiból.

Az ökufaluban állatokat is tartanak, így a hús és tejtermékek előállítása sem jár pluszenergiával. Nincs hulladék, a biogazdaságban melléktermék van, ami komposzttá válik és a komposzt visszakerül a talajba, ahol újratáplálja a talajt, gazdagítja a humuszréteget és ezzel javítjuk a talajnak a vízellátását – meséli a falu egyik biokertésze.

A galgahévizi ökofalut úgy építették, hogy fokozottan figyeltek a környezetvédelemre. Amikor majd ősszel beindul a biogázüzem semmilyen pluszenergiára nem lesz szükségük – mindent maguknak állítanak elő.

Ajánlott tartalom

Elkészült Hollandia legnagyobb tetőre szerelt napelemes rendszere

Az építés mindössze 12 hetet vett igénybe. Az SMP Montage elkészítette Hollandia legnagyobb tetőre szerelt fotovoltaikus napelemes rendszerét, amelyet egy Venlóban található logisztikai központ 8 hektár méretű tetején helyeztek el.