Hány fokos szögben telepítsük a napelemeket?

Minden tető alkalmas napelemes rendszer telepítésére?

Hány fokos szögben telepítsük a napelemeket?

Hazánkban a leggyakrabban épített sátortetős megoldások esetében a 35 és 45 fok közötti szerkezetek a jellemzők. Ezek a legoptimálisabbak azon a szélességi fokon, ahol Magyarország is elhelyezkedik. A lapostetők esetében a tartószerkezeteket a kivitelezők szintén úgy alakítják ki, hogy ebbe a szögtartományba essenek a napelemtáblák, így ugyanazt a hatásfokot lehet elérni, mint a ferdetetőkre telepítettek esetében.

MEGFELELŐ TETŐSZERKEZET ÉS TETŐBORÍTÁS

A napelemek elhelyezésének több korlátozó tényezője is van. Ilyen jellegű akadály lehet az épület maga, vagy tetőszerkezetének állékonysága, illetve a tető nem megfelelő elemekkel való borítottsága. Mindkét esetre a kivitelezők és a pályázati lehetőségek is felhívják a figyelmet, mivel fontos, hogy a rendszerek telepítéskor és működésük során ne veszélyeztessék a szerelők, illetve az épületben élők/dolgozók testi épségét és egészségét. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a tetőszerkezetet alkotó szarufa, vagy fémszerkezet alkalmas legyen a napelemek tartószerkezetének rögzítésére. A tetőborítás igen sokrétű lehet, de szerencsére a különböző típusú, márkájú cserepek és fém lemeztetők mind megfelelnek a telepítés elvégzéséhez. Napelemes rendszerek rögzítésekor a különböző palatetők jelenthetnek egyedül problémát, ugyanis a szerkezet rögzítésekor ezek könnyedén eltörhetnek, illetve bizonyos típusaik azbesztet tartalmaznak, ami egészségre káros hatású a szállópor révén.

ALTERNATÍV LEHETŐSÉG

Mikor az elhatározás már megvan, viszont fény derül arra, hogy épületünk valamilyen okból kifolyólag mégsem alkalmas a napelemes rendszer fogadására akkor alternatív megoldás után kell néznünk.  Ilyen alternatíva az úgynevezett carport (kocsibeálló). Ezek általában olyan könnyűszerkezetes, oldalfal nélküli létesítmények, amelyek gépkocsik fedett, környezeti elemektől védett parkolását tudják biztosítani. – De mit is lehet kezdeni ezzel a kihasználatlan, kellően nagy tetőfelülettel? – Természetesen ezek is alkalmasak arra, hogy napelemeket helyezzünk el rájuk és biztosítsuk vele ingatlanunk áramfogyasztását. Így kijelenthetjük, hogy két legyet ütünk egy csapásra: biztonságban tudhatjuk gépkocsinkat, és emellett még zöld energiát is előállítunk.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.