Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Minden korábbinál több országot sújtottak tavaly erdőtüzek

Minden korábbinál több országot sújtottak tavaly erdőtüzek

Minden korábbinál több országban pusztítottak tavaly nagy kiterjedésű erdőtüzek, Európában ugyanakkor az érintett területek mérete alatta maradt a sokéves átlagnak – írta friss jelentésében az Európai Bizottság.

A csütörtökön közzétett értékelésben arról számoltak be, hogy a kontinensen 2018-ban nagyjából 178 ezer hektárnyi területen pusztított erdőtűz, ami az egy évvel korábbinak kevesebb mint hatoda. Európában a legnagyobb terület Portugáliában égett le, amelyet Svédország, az Egyesült Királyság, Olaszország, valamint Spanyolország követett. Ezen országokban csaknem 500 tűzesetet regisztráltak. Svédországot a valaha feljegyzett legsúlyosabb tűzidény sújtotta, a leégett területek kiterjedése egy északi ország esetében igen szokatlan – állapították meg. A számos veszélyeztetett növény- és állatfajnak otthont adó Natura 2000 hálózatnak 50 ezer hektárnyi területe pusztult el, ami a 2018-ban leégett teljes terület 36 százaléka. Bár az elmúlt évekhez képest összességében kisebb terület égett le, Közép- és Észak-Európában a szokásosnál magasabb hőmérséklet uralkodott a nyár nagy részében. Ez olyan körülményeket teremtett, amelyekben könnyebben gyúltak lángra az erdők és terjedtek tovább a tüzek, és ez jelentős gazdasági és környezeti károkhoz vezetett. Idén a száraz és szeles időjárási körülmények, illetve a magas hőmérséklet miatt hamar kezdetét vette a tűzidény, s már márciusra magasabb volt a tüzek száma az előző évtized egész éves átlagánál, sok tűz pusztított a hegyvidékeken és teremtett kritikus helyzetet a Duna-deltában.
“Az éghajlatváltozásból adódó változó időjárási körülmények világszerte növelik az erdőtüzek kockázatát. Ezért fokoznunk kell az erőfeszítéseinket, hogy erdőink ellenállóbbá váljanak a melegebb és szárazabb éghajlattal szemben” – közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos. Hozzátette, az erdők kulcsfontosságúak a biológiai sokféleség és az európai polgárok életminőségének megőrzéséhez. “Az erdők létfontosságú szerepet játszanak az éghajlati és ökológiai vészhelyzet kezelésében. A világ tüdejét, létfenntartó rendszerét alkotják, és a Földön élő fajok 80 százalékának szolgálnak élőhelyéül. Napjainkban viszont sohasem látott fenyegetésnek vannak kitéve. A világ erdőinek területe óránként 800 futballpályányival csökken” – hangsúlyozta Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztos.

Ajánlott tartalom

Újrahasznosítják a fékenergiát a bécsi metróállomásokon

Újrahasznosítják a metrószerelvények fékezési energiáját Bécsben, például az állomásokat is kivilágítják vele.