Minden korábbinál több országot sújtottak tavaly erdőtüzek

Minden korábbinál több országban pusztítottak tavaly nagy kiterjedésű erdőtüzek, Európában ugyanakkor az érintett területek mérete alatta maradt a sokéves átlagnak – írta friss jelentésében az Európai Bizottság.

A csütörtökön közzétett értékelésben arról számoltak be, hogy a kontinensen 2018-ban nagyjából 178 ezer hektárnyi területen pusztított erdőtűz, ami az egy évvel korábbinak kevesebb mint hatoda. Európában a legnagyobb terület Portugáliában égett le, amelyet Svédország, az Egyesült Királyság, Olaszország, valamint Spanyolország követett. Ezen országokban csaknem 500 tűzesetet regisztráltak. Svédországot a valaha feljegyzett legsúlyosabb tűzidény sújtotta, a leégett területek kiterjedése egy északi ország esetében igen szokatlan – állapították meg. A számos veszélyeztetett növény- és állatfajnak otthont adó Natura 2000 hálózatnak 50 ezer hektárnyi területe pusztult el, ami a 2018-ban leégett teljes terület 36 százaléka. Bár az elmúlt évekhez képest összességében kisebb terület égett le, Közép- és Észak-Európában a szokásosnál magasabb hőmérséklet uralkodott a nyár nagy részében. Ez olyan körülményeket teremtett, amelyekben könnyebben gyúltak lángra az erdők és terjedtek tovább a tüzek, és ez jelentős gazdasági és környezeti károkhoz vezetett. Idén a száraz és szeles időjárási körülmények, illetve a magas hőmérséklet miatt hamar kezdetét vette a tűzidény, s már márciusra magasabb volt a tüzek száma az előző évtized egész éves átlagánál, sok tűz pusztított a hegyvidékeken és teremtett kritikus helyzetet a Duna-deltában.
“Az éghajlatváltozásból adódó változó időjárási körülmények világszerte növelik az erdőtüzek kockázatát. Ezért fokoznunk kell az erőfeszítéseinket, hogy erdőink ellenállóbbá váljanak a melegebb és szárazabb éghajlattal szemben” – közölte Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztos. Hozzátette, az erdők kulcsfontosságúak a biológiai sokféleség és az európai polgárok életminőségének megőrzéséhez. “Az erdők létfontosságú szerepet játszanak az éghajlati és ökológiai vészhelyzet kezelésében. A világ tüdejét, létfenntartó rendszerét alkotják, és a Földön élő fajok 80 százalékának szolgálnak élőhelyéül. Napjainkban viszont sohasem látott fenyegetésnek vannak kitéve. A világ erdőinek területe óránként 800 futballpályányival csökken” – hangsúlyozta Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztos.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.