Minden háztetőre kötelező lesz napelemet rakni 2030-ra

Miközben Párizsban könnygázba fúló tüntetésekkel fűszerezve zajlik az aktuális klímakonferencia, olyan helyről kaptunk egy igazán szívderítő hírt megújuló energia-témában, ahonnan legkevésbé vártuk volna.

Szó se róla, szép dolog utcára rakott cipőkkel harcolni a globális felmelegedés ellen, de a dubai kormánynak kicsit konkrétabb elképzeléseik vannak az ország átállítására zöld energiára!

Dubai Tiszta Energia Stratégia annak a dokumentumnak a címe, amit maga Mohammed bin Rashid Al Maktoum sejk, Dubai emírje jegyez, szóval vélhetőleg komolyan is gondolják a megvalósítását. Eszerint 2020-ra, 7, 2030-ra 25, 2050-re az említett 75%-os mértékig megújuló energia, főként napenergia fedezi majd az ország elektromos energia-igényét. A stratégia tartalmazza a gigantikus, véletlenül pont Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Solar Park nevet viselő naperőmű kapacitásának felfejlesztését is, 2030-ra 5GW-osra (2013-ban csúcsban 13 MW-ot tudott az erőmű, évi 24 GWH-t termelt, jelenleg a második bővítési fázis tart, 2017-re 200 MW csúcsteljesítményt ígérnek.)

A kis, háztartási méretű napelem-rendszerek telepítése is jó üzlet lesz az elkövetkező évtizedekben. 2030-ra minden arra alkalmas háztetőn napelemnek kell majd lennie. Ebben az évben a tervek szerint Dubai energiamixe így néz majd ki: megújuló energia 25%, nukleáris energia 7%, szén 7%, szénhidrogén 61 %. Vagyis a szénalapú energetika kétharmados arányát fordítanák innentől 20 év alatt háromnegyedes megújuló arányra – igazán ambiciózus!

Az emírség zöldenergetikai kutatóközpontot is alapít (melyenek építésében komoly szerepet kap mad a 3D-nyomtatás technológiája is, ha már innováció, legyen kövér), az új fejlesztésekhez szükséges humán munkaerőt új oktatási intézményekben nevelik majd ki.

forrás: 444.hu

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.