Fotovoltaik Workshop – Minden, amit a napelemekről tudni érdemes

A megújuló energiaforrások szerepe egyre fontosabb, minden hosszútávon gondolkodó nemzet életében.

A napsugárzás – energetikai szempontból – alapvetően kétféle módon hasznosítható:

napelemekkel (fotovolt), áram előállítására, ill.

napkollektorokkal hőenergia előállítására.

Magyarországon elegendő hasznosítható napenergia áll rendelkezésre, ahhoz, hogy a jelenlegi beépített napelem kapacitást megsokszorozzuk. Hazánkban a napsütéses órák száma megközelítőleg évi 2100 óra, derült idő esetén a déli órákban a napsugárzás teljesítménye eléri, rövid időre akár meg is haladja az 1000 W/m2 értéket.

Évi átlagos besugárzás 1250 kWh/m2 év

Az ország területére ez 116375 TWh ill. 419*103 PJ/év értéket jelent. Ez több mint 2900-szorosa az éves villamosenergia felhasználásnak ill. kb. 350-szerese az

ország primer energia felhasználásának.

Ha megvizsgáljuk az országok rangsorát a beépített napelem kapacitás vonatkozásában, megállapítható, hogy Magyarország a sereghajtók közé tartozik, míg a napelemek alkalmazásában élenjáró országok többségében (Ausztria, Dánia, Svájc, Németország, Svédország) a hasznosítható napsugárzás kevesebb, mint Magyarországon. Németországban már a villamos energia szükséglet 40%-át képesek előállítani napelemekkel!

A Német-Magyar Tudásközpont Kft. évek óta fontosnak tartja a megújuló energiaforrások, ill. az energiahatékonyság kérdését, s számos programot szervezett és szervez a témában. Egy újdonság a palettán a Fotovoltaikus rendszerekkel foglalkozó workshop, mely augusztus 1-én első ízben kerül megrendezésre a Közép magyarországi Innovációs Központnál.

A workshop témája a napelemes áramtermelés lehetőségeinek áttekintése műszaki, gazdasági és környezetvédelmi szempontból.

Workshopunk célja, hogy a résztvevőkkel megismertessük a technológiai alapokat és áttekintést adjunk a felhasználás lehetőségeiről.

A workshop vezető szakembere:

Horváth János szolár mérnök, a megújuló energia hasznosítási szakértő. 12 éve foglalkozik napelemes rendszerek telepítésével. Ezen kívül egyéb megújuló energetikai projekteket is vezet, koordinál, tervez, kivitelez.

Az utóbbi évek főbb projektjei:

algatermelő fotobioreaktor fejlesztése,

geotermális falufűtés előkészítése,

napkollektor fejlesztés, gyártás, napkollektoros rendszerek tervezése, kivitelezése,

szolár hűtés,

szélerőmű parkok telepítési szakvéleményezése, szélgenerátorok telepítése

EU 5 K+F nemzetközi projekt koordinálása energiaerdő témában,

geotermális, geotermikus szakvélemények, hidrológiai munkálatok

környezetvédelmi munkálatok, hatástanulmányok, vizsgálatok

Horváth János 2011 óta együttműködő partnere a Német-Magyar Tudásközpontnak az EUREM EnergyManager / Energiagazdász nemzetközi képzési program keretein belül.

Rendszeresen tart előadásokat hazai és külföldi konferenciákon.

Bővebb információ:

Kottmayer Krisztina

kottmayer@ahkungarn.hu; 06 1 454 0609

http://www.ahkungarn.hu/hu/kepzes/energiagazdalkodas/napelemes-rendszerekrol-gyakorlatiasan/

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.