Milyen hatással vannak a zuhanó olajárak a megújuló energiapiacokra?

Az OPEC a napokban döntött arról, hogy nem csökkenti a napi 30 millió hordós együttes kitermelési kvótáját. Az elmúlt hónapok során az olajár évek óta nem látott mélységekbe süllyedt, a kőolajexportáló országok döntésének hatására pedig a következő időszakban még tovább csökkenhet. Az alacsony olajárak a múltban mindig negatívan érintették a napenergia-, szélenergia- és biomassza piacokat.

Vajon miért nem aggódnak az aktuális trend miatt a megújuló energiatermeléssel foglalkozó cégek?

A szakértők szerint az olaj gyengélkedése a tél közeledtével még nagyobb méreteket ölthet, pusztán a kereslet-kínálat törvényéből kifolyólag is. Az olaj iránti kereslet világszintű csökkenése, együtt az olajkitermelés világszerte növekvő volumenével – ami az Egyesült Államok intenzív palaolaj kitermelésének is köszönhető –, letaszítja a kőolajárakat. Hogy hol van a zuhanás vége, és azt mikor éri el az árfolyam, még senki sem látja. A Goldman Sachs előrejelzése szerint a jövő év folyamán hordónként 70 dollár körül fog mozogni az olajár. Becsléseik szerint 2016-ra fog visszakúszni 80 dollárra az ár. A fogyasztók egyelőre a benzinkutaknál élvezhetik az árzuhanás előnyeit.

Mérsékelt a hatás a megújuló energiák piacára

A fosszilis energiahordozók árának alacsony szintje a múltban bénító hatással volt a megújuló energiák piacára. Az 1980-90-es években például az Észak-Amerikát elárasztó olcsó olaj és földgáz eredményeként a Kaliforniában épp növekvőben lévő nap-, szél- és geotermikus energiapiacok bedőltek. Azonban az energiapiaci dinamika megváltozott a 21. században. Az elektromos energia előállítás területén az olaj és a megújuló energiák gyakorlatilag már nem versenyeznek egymással. Ez annak az eredménye, hogy a gázolaj és más kőolaj-alapú erőforrások a Nemzetközi Energia Ügynökség szerint ma már csupán a globális energiatermelés 5 százalékát adják, míg 1973-ban még annak a negyedét tették ki. A gázolaj az amerikai energiapiacon még kevesebb relevanciával bír, mivel ott a csupán 1 százalékos arányt képviselnek a termelésben.

Észak-Amerikában és Nyugat-Európában minimális hatása van az alacsony olajáraknak a nap- és szélenergia piacra, mivel ezeken a területeken az energiaárak nincsenek összefüggésben az olajárral. Ezzel ellentétben Kelet-Európában, a közel-keleti és észak-afrikai fejlődő piacokon, és egyes fejlett piacokon, mint pl. Japán, a gázolaj továbbra is komoly szerepet játszik az energiaellátásban. Azonban még ott sem elég nagyot ahhoz, hogy jelentős hatással legyen a megújuló energiák áraira.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.