Milyen engedély kellene napelemek elhelyezéséhez?

Tele van Budapest olyan “üres” társasházi tetőkkel, amelyekre elvileg lehetséges, és talán érdemes lenne akár csak pl. a közös, lépcsőházi világítás kisegítésére alkalmas napelemeket tenni, de (ahol megoldható technikailag, de már ez is kérdés) kis lakásszámú házaknál akár egy-egy lakáshoz tartozó melegvíz-szolgáltató elemeket is. Ön/ök szerint milyen/mennyi engedély kellhet mindezekhez?

Sem a napelemekhez, sem a napkollektorok elhelyezéséhez nem kell hatósági építési engedély, kivéve, ha műemlékvédelmi épületről van szó. Ott a megadott műemlékvédelmi felügyelet, illetve az illetékes építési hatóság dönti el a beépíthetőséget. Ha a rendszer telepítésének nincs egyéb akadálya, akkor a déli tájolású tetőkön nagyon sok napelem elhelyezhető lenne, írja az ingatlanmagazin.com. Ezekkel nemcsak a ház, lakás villamos energiáját termelhetjük meg, hanem a melegvíz bojler, vagy a megadott lakás elektromos hőtárolós radiátorfűtésének (ez a fűtés legenergiatakarékosabb) a költségeit is. A napkollektor rendszer telepítésének akadálya lehet a tető teherbíró képessége, hiszen amíg egy napelem csak kb 20 kg, addig egy napkollektor feltöltve több, mint 50 kg.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.