Hat kínai nagyvárosból jelentettek július elejétől legalább negyvenfokos meleget, a rekordot Hunan tartomány székhelye, Csangsa tartja, ahol 51 napon át mértek 35 fokot vagy annál is melegebbet.

Milliók szomjaznak Kínában az aszály miatt

Hat kínai nagyvárosból jelentettek július elejétől legalább negyvenfokos meleget, a rekordot Hunan tartomány székhelye, Csangsa tartja, ahol 51 napon át mértek 35 fokot vagy annál is melegebbet.

A kelet-kínai Csöcsiang tartomány székhelyén, Hangcsou városban a múlt héten minden nap 40 fok feletti hőmérsékletet mértek. Az ország egyik legnagyobb teaültetvényekkel borított régiójában, a neves zöldtea, a sárkány-kút (lungcsing) termőterületén 27 ezer hektár károsodott. Egyes helyeken egyharmadára esik vissza betakarítható tealevél mennyisége, ami a szakemberek szerint drasztikusan csökkenti a termést és növeli az árakat.
Pusztít az aszály

A térségben a csapadék átlagos mennyisége július elejétől 58 milliméter volt, ami több mint 70 százalékkal marad el a tavaly azonos időszakitól. A Hupej tartományi Vuhanban három éve először okozott ismét haláleseteket a hőség: öt ember vesztette életét. A városban állítólag a hétvégén egy 200 éves fűzfa is kigyulladt a tűző naptól.

Az aszály Hunan tartomány területének több mint 75 százalékán pusztít, 3000 patak és 2000 víztározó kiszáradt. Itt és a szomszédos Csianghszi tartományban millióknak gond az ivóvízhez jutás. Az időjárás-előrejelzések szerint a következő hétvégéig még bizonyosan folytatódni fog a kánikula a térségben.

A délnyugat-kínai Kujcsou tartományban több millió ember nem jutott elég ivóvízhez. A károsodott termőterület egymillió hektár felett van, 1,2 millió állat itatása jelent gondot. A kárt az elsődleges felmérések alapján 8,6 milliárd jüanra (312 milliárd forint) becslik.

A kelet-kínai, tengerparti Ningpo városban a meleg miatt egyszerűsítették a szénbehozatal adminisztrációs eljárását, hogy felgyorsuljon a vámolás. A helyi vámhivatal június óta 2,6 millió tonna szén behozatalával összefüggésben intézkedett. A térségben jelentősen megnőtt az energiaigény, a légkondicionálók használata és az üzletek hosszabb nyári nyitva tartása miatt.

Északon az eső jelent gondot

Vasárnap Pekingben is jelentős mennyiségű csapadék hullott, komolyan megnehezítve a közlekedést. A nemzetközi légikikötőből több mint száz gép csak jelentős késéssel tudott fölszállni, több járatot törölni kellett. Egy reptéri munkást agyoncsapott a villám, valószínűleg telefonálás közben. A fővárosban – állítólag a meleg és a pára miatt – megjelentek a vérszívó poloskák, legalább tíz ember ment kórházba a csípésük miatt.

Az északi Sanhszi tartományban egy építkezés területén öt ember meghalt egy hirtelen áradásban, három másik eltűnt.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.