Milliárdos összeg jut parlagfűirtásra

Több jogcímen összesen egymilliárd forintot fordít a kormány a parlagfű elleni védekezésre idén, s hasonló összegbe került az abban eddig részt vett közfoglalkoztatottak bére – derül ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán közzétett írásbeli válaszából.

A tárcavezetőt az LMP-s Szél Bernadett kérdezte a 2015-ös forrásokról, Fazekas Sándor válaszában elengedhetetlennek nevezte a földtulajdonosok és földhasználók felelősségteljes közreműködését.

642 millió forintot osztottak szét

A közérdekű védekezésre 46,1 millió forint szerepel a tárca költségvetésében, a pollenterhelés monitorozására pedig 8 millió forintot fordítanak. A kormány civil szervezetek számára 642 millió forintos keretpályázatot írt ki, a 170 nyertes ezt a többi között lakókörnyezete parlagfű-mentesítésére, ahhoz szükséges eszközök beszerzésére használhatja.

Közfoglalkoztatottak irtják a parlagfüvet

A parlagfű elleni védekezéssel összefüggő közfoglalkoztatási programok első ütemében több mint 50 ezer közfoglalkoztatott vett részt, az érintettek bérköltsége 1 milliárd 168 millió forint volt, míg a mentesítés közvetlen költsége 233 millió 728 ezer forintot tett ki.

A Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő területek gyommentességének fenntartására pedig további 66 millió forint áll rendelkezésre. Az érintett tárcák mindent megtesznek annak érdekében, hogy Magyarország parlagfű fertőzöttsége csökkenjen, és az allergiás, asztmás megbetegedésben szenvedők életminősége javuljon.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.