Milliárdos károkat okoz az elhízottság az USA-ban

Évente több mint 200 milliárd dolláros (43 200 milliárd forintos) kárt okoz az elhízás szinte járványszerű elterjedése az Egyesült Államokban – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

A horribilis összeg az orvosi kezelésekre költött összegekből és olyan nemzetgazdasági járulékköltségekből adódik össze, mint a betegszabadsággal, a csökkent produktivitással és a korai elhalálozással összefüggő hiány és kiesés – fejtették ki tanulmányukban a washingtoni Brookings Intézet tudósai. Kutatásuk eredményeit a Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity című amerikai szaklapban mutatták be.
A kutatás szerzői, Ross Hammond és Ruth Levine szerint az elhízott emberek járulékos orvosi kezelési költségei évente 147 milliárd dollárra rúgnak, a túlsúlyos gyermekekre költött többletkiadás pedig 14,3 milliárd dollárra. A járulékos nemzetgazdasági költségek 66 milliárd dollárt tesznek ki.
“Az elmúlt évtizedben drámaian megnőtt az orvosi ellátásra fordított összeg mennyisége. Az elhízottak számának növekedésével pedig a mutatók csak tovább romlanak majd” – fejtették ki a kutatók.
Más, az elhízottság miatt keletkező költségeket vizsgáló tanulmányokkal ellentétben a Brookings kutatói a nemzetgazdasági költségek számításánál olyan tételeket is figyelembe vettek, mint például a nagy súly miatti megnövekedett benzinhasználat és az abból eredő károsanyag-kibocsátás.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.