Mikor vált kék bolygóvá a Föld?

Egy új felfedezés alapján sokkal korábban kezdődött a Nagy Meteoritbombázás, mint eddig gondolták, így az élet is jóval ősibb lehet.

A kék bolygónak is nevezett Föld, ahogyan mindenki ismeri: Mikor vált kék bolygóvá a 4,6 milliárd éve megszületett Föld, azaz mikor alakultak ki rajta az óceánok? A tankönyvekben jelenleg az szerepel, hogy ez a folyamat 3,9 milliárd éve kezdődött, amikor a Nagy Meteoritbombázás során a nagy számban becsapódó testek (kisbolygók és üstökösmagok) bolygónkra szállították a jelenlegi felszíni vízkészlet zömét. Ez volt a Naprendszer kialakulásának utolsó intenzív időszaka, írja az origo.hu.

Ezt az időpontot kérdőjelezik meg új felfedezések. A meteoritok ugyanis aranyat és platinát is hoztak, ennek köszönhető, hogy ezek egyáltalán előfordulnak ma a felszínen (illetve a földkéregben). Az eredeti arany- és platinakészlet ugyanis nem sokkal a Föld születése után a bolygó közepébe, azaz a vasmagba süllyedt.

A bonni egyetem munkatársainak új tanulmánya szerint azonban 4,1 milliárd éves grönlandi ásványokban is megtalálhatók ennek a másodlagos felhalmozódásnak a nyomai. Ennek alapján viszont a Nagy Meteoritbombázás is korábban kezdődött. A kutatók szerint ez akár 4,3 milliárd éve is megtörténhetett, ami viszont azt jelenti, hogy az óceánok, és bennük az élet is korábban alakulhattak ki, akár pár száz millió évvel a bolygó összeállása után. A jelenleg általánosan elfogadott nézet szerint az élet kb. 3,5 milliárd éve jelent meg a Földön.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.