Mikor érdemes napelemes rendszert telepíteni?

Íme, néhány közismert napelemes tévhit.

Pár év múlva csak fele ennyibe fog kerülni a napelem rendszer telepítése

Jelenleg vannak olyan tendenciák, amelyek azt mutatják, hogy pár éven belül jelentősen csökkeni fognak a költségek. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Kína nem támogatja többé a napelem rendszerek közműjellegű telepítését. Az erre a célra gyártott árukat tehát a cégek áron alul fogják eladni. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a környezettudatosság, így a napenergia is egyre keresettebb megújuló energiaforrás lesz. Éppen ezért nem érdemes éveket várni a telepítéssel, hiszen ha ismét ipari mértékben megnövekszik a kereslet, az drágulást fog eredményezni.

A napelemek miatt villámhárítót is fel kell szerelni

A hazai villámvédelmi jogszabály szerint nem kötelező villámhárítót szereltetni a családi házak tetejére, mivel a napelemek 10 kW teljesítmény alatt nem jelentenek kockázatot. A biztonság azonban mindig alaposan átgondolandó tényező, ezért nem szabad semmibe venni. Érdemes szakértőkkel elemeztetni a villámvédelmi kockázatot, majd ez alapján meghozni a döntést. A védelmi rendszer csak a legkockázatosabb körülmények között szükséges.

Ha elromlik valami, egyenesen a gatyánk is rámegy

A napelemes rendszerek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, ezért a karbantartási igényük nagyon alacsony. Ha mégis felmerül valamilyen probléma, azt a telepítést végző cég a legtöbb esetben garanciálisan megjavítja, ugyanis ezek a vállalatok egyes elemekre akár 30 év garanciát is biztosítanak. A napelemeket ma már 25-35 évre tervezik, és a jó minőségű anyagoknak (rozsdamentes acél, alumínium, edzett üveg) köszönhetően az extrém időjárásnak is ellenállnak.

Csak a déli oldalon működik a napelem

A rendszert nem mindegy, hogy milyen dőlésszögben helyezed el, hiszen egy rosszul megválasztott beállítás miatt akár jelentős mértékben csökkenhet a villamos energia előállítása. Magyarországon 35 fokos dőlésszöget ajánlanak déli tájolás esetében, de ez nem azt jelenti, hogy más körülmények között ne funkcionálnának jól. A nem déli tájolás során ugyanazt az eljárást kell követni, mint a felhős időben: a megfelelő dőlésszöget kell megtalálni. Az tény, hogy ilyen esetben nem használható ki a maximális teljesítmény, de 85 százalék még így is elérhető, ami jó eredménynek számít. Érdemes megemlíteni, hogy északi tájolású tetőfelületekre nem telepítünk, mivel azon rendszerek működése már messzebb van az optimálistól, mint engedhető.

Forrás: Eon.hu

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.