Érdemes napelemes beruházásba kezdeni?

A Google segít ennek megválaszolásában.

Egyszerű megoldást fejlesztett ki a Google a felhasználók számára, amivel egy lépéssel közelebb segítheti az embereket a döntéshozatalhoz. Napelemes rendszer telepítése előtt számos kérdés felmerül az emberekben, mint például: Érdemes-e belekezdeni a beruházásba? Megfog-e térülni a befektetés? Mekkora rendszerre lenne szükség, és mekkora telepíthető egyáltalán az ingatlanra?

Ezekre általában csak egy helyszíni felmérés és konzultáció tudja megadni a pontos választ. A Google fejlesztése azonban segíti az ügyfeleket abban, hogy megtudják érdemes-e foglalkozni a napelemes rendszer ötletével. A Project Sunroof program lényege, hogy a Google Earth-höz hasonlóan megkereshetjük a felületen az adott ingatlant, viszont az épület műholdképe helyett azt láthatjuk, hogy azt mennyi napfény éri. Természetesen ez önmagában nem tudja helyettesíteni a pontos helyszíni felmérést, de kiindulópontnak mindenképpen megfelelő. Így tehát azok számára, akik gondolkodnak a fotovoltaikus rendszerek telepítésén, adott a lehetőség, hogy megtegyék a vizsgálat első lépését. A programmal kapcsolatban azonban van egy rossz hír is. A feltérképezhetőség jelenleg nem támogatja még Magyarországot, viszont bízhatunk abban, hogy a fejlesztés a jövőben hazánkra is kiterjed.

A PROGRAM TULAJDONSÁGAI

A Google a műholdas képek alapján 3D-ben modellezi a háztetőket, és figyelembe veszi az aktuális növényzetet, az egyéb árnyékoló hatást keltő térelemeket, a területre jellemző időjárási viszonyokat, majd ezek alapján alkotja meg javaslatát. Az így létrehozott „fénytérképen” jól láthatóvá válik a színkódolás alapján, hogy hol érdemes a háztetőkön napelemeket telepíteni, és melyek lesznek azok a részek, melyeknél beárnyékolás fenyeget. A program még lehetővé teszi azt is, hogy számításokat, alapszintű megtérülési kalkulációt végezhetünk.

A Project Sunroof által biztosított négy szolgáltatás a következő:

  • ellenőrizhető, hogy mennyire napos a háztető,
  • a havi energiaköltségek megadásával kiszámolható a szükséges rendszer mérete,
  • segít a különböző, rendelkezésre álló finanszírozási lehetőségek összevetésében,
  • lehetőséget biztosít a környezetünkben tevékenykedő szakmai cégekkel való konzultációra, kapcsolatfelvételre.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.