Miki egér bezöldül: spórol a Disney

Egy botrány utóhatásaként a 149 ezer főt foglalkoztató Walt Disney Company bejelentette, ezentúl növeli az újrahasznosított és az ellenőrzött forrásból származó papír felhasználását.

Egy 2010-ben kipattant botrány vezetett ahhoz, hogy a világ legnagyobb médiabirodalma átálljon a zöld oldalra, írja az origo.hu. 2010-ben a Rainforest Action Network környezetvédő szervezet gyerekkönyvek laboratóriumi elemzését végeztette el. A Disney-mesekönyvek papírjában olyan trópusifa-maradványokat találtak, amelyek feltehetően a fokozottan veszélyeztetett indonéziai esőerdőkből származtak. Az érintett könyveket főleg Kínában nyomtatják, és az ottani gyárak Indonéziából szerzik be a papírgyártáshoz szükséges cellulózpépet. Márpedig a Disney egyúttal a világ legnagyobb gyerekkönyv-kiadója, évente ötvenmillió könyvet és harmincmillió magazint jelentet meg. Emellett több tévécsatornával rendelkezik, valamint filmstúdiókkal és vidámparkokkal is, de foglalkozik zenekiadással, illetve a Disney-produkciókhoz kapcsolódó termékgyártással (merchandising, például egy plüss Micimackó). Ami a papírfogyasztást illeti, óriási mennyiségről beszélünk. A bejelentés magyarországi viszonylatra lefordítva olyan nagyságrendű, mintha egy Pécs méretű város minden lakója áttérne a környezettudatos papírhasználatra. A Disney esetében ez azt jelentheti, hogy megszakítja kapcsolatait a világ egyik fő papírgyártójával, az Asian Pulp & Paper (APP) vállalattal. Az APP tevékenységét sokan kritizálják: az April nevű másik indonéz papíróriással együtt évente több mint tízezer négyzetkilométer esőerdő letarolásáért teszik őket felelőssé.

A Disney új papírpolitikája nemcsak a kiadói üzletágat. Beleértendő a seregnyi dolgozó papírhasználata a levélpapírtól a szalvétáig, a tévéstúdiók nyomtatott anyagai, a játékok csomagolása, de még a Disneyland bejáratánál osztogatott térkép is. Ezekben mostantól növelik az újrapapír arányát, valamint az alapanyagot olyan forrásból szerzik be, amely rendelkezik a Forest Stewardship Council (FSC) erdővédelmi szervezet engedélyével. Ezzel a Disney erősítheti zöld imázsát, amely egyébként jellemző a vállalatra. Környezetvédelmi alapítványa tizenegy országban támogat helyi kezdeményezéseket, és 2009 óta csak erdőtelepítési projektekre 29 millió dollárt fordított az Egyesült Államokban, Brazíliában, Peruban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Kínában.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.