Szeretnék központi hővisszanyerős szellőztető rendszert kiépíteni, de a sok ajánlatot mi alapján hasonlítsam össze?

Mik az első lépések a központi szellőztetés felé?

Szeretnék központi hővisszanyerős szellőztető rendszert kiépíteni, de a sok ajánlatot mi alapján hasonlítsam össze?

Mit tegyek, hogy ár-érték arányban is a legjobbat válasszam, ne legyenek utólagos meglepetések? A válaszban segít most következő cikksorozatunk, mely segítséget nyújt az egyes ajánlatok között eligazodni, az ajánlatadás alapjául szolgáló műszaki paramétereket veszi górcső alá. Az első rész a légkezelőgépek méretezési alapjait mutatja be, hogy az mindenki számára érthető legyen.

A hővisszanyerős szellőztetési rendszereket 2 fő részre oszthatjuk:
– légkezelő gépek
– légcsatorna hálózat

Hogyan működik?

A légkezelőgép a kültérből friss levegőt szív be, amit a csőhálózaton keresztül eloszt a lakásban, olvasható a c3technik.hu oldalán. A helyiségekből a párás, használt levegőt elszívja, és a kültér felé kidobja. A légkezelőgép automatikusan szabályozza a folyamatot, a pára, nedvesség eltávozik, de a levegő hőjét újrahasznosítja, visszanyeri a rendszer. A szűrőkön keresztülhaladó levegő egészséges, friss belső légállapotokat eredményez.

De mégis a sok fellelhető légkezelőgép közül melyiket válasszam?

A kérdés megválaszolásához több szempontrendszert is érdemes megvizsgálni. Akármelyik márkát is válasszuk, először méretezni kell a rendszert, meg kell határozni, hogy mekkora légmennyiség szállítására van szükségünk. Érdemes ezen a ponton kezdeni az ajánlatok összehasonlítását, hiszen már itt óriási különbségek vannak.

Mi alapján méretezzük a légkezelőgépet?

A légkezelőgép méretezésekor, azaz a szükséges légemennyiség kiszámításakor több szempontrendszert kell vizsgálni:

– a kormányrendelet által megadott számítási módszer
– a helyiségek használatából eredő igény

Először is fontos tisztázni, hogy a légkezelőgép méretét a befúvással ellátott helyiségek légmennyiségigénye határozza meg, ezért fontos pontja a méretezésnek a befúvással ellátott helyiségek alapterülete.
Befúvással általában a szobákban és a nappaliban számolunk egy átlagos családi ház esetében.

A 7/2006-os kormányrendelet 3 feltételt vizsgál a légkezelőgép kiválasztása alapján:

  • általános légmennyiség alapterületre vetítve (1,5 m3/h/m2)
  • a benntartózkodók száma alapján (25,2 m3/h/fő)
  • a befúvással ellátott helyiségek alapterülete (3,6 m3/h/m2)

Így a rendelet alapján meghatározható egy szükséges légmennyiség (m3/h), ugyanis a három értékből a legnagyobbat kell figyelembe venni.

Azonban ezen túl is érdemes az alaprajzot és az épület használatát közelebbről megvizsgálni, hiszen a rendelet az egyedi jelleget nem kezeli. Ellenőrizni kell az egyes helyiségek légmennyiségigényét külön-külön is. Hiszen fontos tényező megnézni azt is, hogy az egyes helyiségeket hogyan is fogjuk használni. Egy ember légmennyiségigénye 30 m3/h, álló-ülő helyzetében. Intenzív mozgás során a légmennyiség igény megduplázódik. Egy szoba méretezésénél 2 ember egyidejű jelenlétével érdemes számolni, hiszen még ha el is határozzuk, hány ember költözik be abba a szobába, ez az évek folyamán változhat. Ezért mindig azt javasoljuk, hogy egy lakószoba esetén 2 fővel érdemes számolni, azaz 60 m3/h-val. A nappali helyiségnél is érdemes megvizsgálni, hogy az alapterület vagy a benn tartózkodók száma határozza-e meg a befúvandó légmennyiséget. A nappaliban min 4 ember egyidejű jelenlétét érdemes figyelembe venni.

Pl.:

A helyiségjegyzék segít összesíteni az egyes helyiségek légmennyiségigényét, melyet már összevethetünk a jogszabály által meghatározott értékkel. A mértékadó légmennyiség alapján már kiválaszthatjuk azt a légkezelőgépet, mely a megfelelő légmennyiséget biztosítja számunkra.
Pl. összehasonlítás:

Első körben mindenképpen a teljes ellátottságra törekszünk, azaz természetes szellőztetésre nincs szükség ezesetben.
Időnként azonban az anyagi lehetőségeink határt szabnak, ilyenkor szó lehet egy csökkentett légmennyiségű rendszer kiépítéséről. Azonban itt tudni kell, hogy kénytelenek leszünk természetes úton is szellőztetni az épületünket, ha megfelelő minőségű levegőt szeretnénk a lakásban tartani.

Ha úgy döntene, hogy él a lakásszellőztető rendszerek előnyeivel, és szeretne korrekt tájékoztatást kapni, keressen bennünket!

Segítünk a rendszerelemek összeállításában, kiválasztásában, hogy mindenki az igényeinek megfelelő rendszert kaphassa.

forrás: www.c3technik.hu

(támogatott tartalom)

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.