Mik a napelemes rendszer telepítés leggyakoribb hibái?

Ennek a néhány pontnak a követése segíthet elkerülni a hosszú és költséges napelemes telepítést.

Egy napelem rendszer telepítése számos kihívás elé állítja a megrendelőt, melyekre talán nem is gondolt a projekt megkezdésekor. A telepítés során viszont sokszor már késő a felmerülő problémákat hatékonyan orvosolni, és legtöbb esetben csak jelentős plusz költségek és időcsúszás árán készül el a beruházás, írta az mnnsz.hu. 

1. Nem megbízható vagy szakmailag nem megfelelő kivitelező választása

Az egyik legveszélyesebb hiba, ha szakmailag nem 100%-ban hozzáértő kivitelezővel tervezteti meg és szerelteti fel napelemes rendszerét. Egyértelműen ráfizetés lehet belőle és esetenként élet-, de legalábbis tűzveszélyes helyzet állhat elő, ha nem megfelelő kivitelezőt választja. Lehet, hogy egy komoly referenciákkal rendelkező, megbízható cég némiképpen drágábbnak tűnik első látásra, ám a szakmailag megkérdőjelezhető kivitelezés könnyedén milliós kárt okozhat pusztán a hozzá nem értésből fakadóan. Csak olyan vállalkozással szerződjön, aki ellenőrizhető referenciákkal rendelkezik. A napelem szerelés nincs külön képesítéshez kötve, csak az a követelmény, hogy a rendszer telepítője villanyszerelő legyen. Ennek ellenére tudható, hogy a telepítés egy összetett és egymásra épülő fázisokból álló folyamat. Jó esetben villanyszerelő(k)ből, ács(ok)ból és alpinistá(k)ból álló csapat szükséges a megfelelő és biztonságos munkavégzéshez és a jól működő végeredményhez. Csak tetőfedő végzettséggel rendelkező ember nem végezheti egy napelem rendszer szerelését, még szaktanfolyamok elvégzésével sem. Fontos a megfelelő villamos szakmai ismeretek megléte is. Gyakori hiba lehet még, hogy hiába a megfelelő szakmai alapok és végzettség, ha a villanyszerelők nem olvassák el a termékleírásokat, a napelem és inverter adatlapokat, a telepítési útmutatókat és egyéb dokumentációkat, csak a vélt rutin alapján dolgoznak, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy minden rendszer egyedi.

2. A telepítendő rendszer kiválasztásának elsődleges szempontja az ár

Ha van olyan elektromos berendezés, aminél nagyon hamar visszaüt a túlzásba vitt költségcsökkentés, az a napelem rendszer. Ebben az esetben nem az ár a legfontosabb tényező. Egy cég kínálhat olcsóbban napelemeket és invertert, de lehetséges, hogy összességében nem jár jobban vele, mert nem biztosított a szervizelés háttere vagy a minőség, amit árulnak kifogásolható. A napelem rendszer lényeges része a megfelelően méretezett és beépített tartószerkezet. Ha ezen a tételen takarékoskodunk, pár év múltán azt vehetjük észre, hogy a rozsda az időjárás hatásainak segítségével látványosan bomlasztja a tartószerkezetet, ami végül az egész rendszer működését veszélyeztetheti. A jó minőségű napelemtáblákat 30-40 évre tervezik, a tartószerkezetnek is ki kell bírnia legalább ennyit. Az inverter esetében sem jó megoldás, ha minél olcsóbban akarjuk megúszni ezt a költséget. Az áramszolgáltatók üzembiztonsági okokból pontosan meghatározhatják, milyen invertert fogadnak el és az olcsóbb berendezések általában jóval hamarabb mennek tönkre, mint az elsőre drágábbnak tűnő társaik, hosszú távon tehát kifizetődőbb a minőség választása az olcsósággal szemben. Olyan árat tekinthetünk korrektnek, ami magában foglalja azt, hogy megfelelő eszközöket és anyagokat használjon a kivitelező az utolsó csavarig. Egy jól működő napelem rendszerhez egy teljes szolgáltatáscsomag átlátása szükséges, amely magába foglalja a tervezést, a kivitelezést, az ügyintézésben való segítségnyújtást és nem csak a panelek, az inverterek vagy a szerelvények árát, így egy komplex rendszer költségeit láthatjuk egyben és könnyebben tudunk kalkulálni.

3. A tető dőlésszögének és a napelemek megfelelő tájolásának semmibe vétele

A napelemtáblákat szinte bármilyen tetőre fel lehet szerelni, az optimális dőlésszög mégis létező fogalom, és számszerűsítve 25-35° közötti. Az ennél magasabb vagy alacsonyabb dőlésszög a hatásfokot rontja, a túl lapos szög esetében pedig számíthatunk arra is, hogy hamarabb szennyeződnek tartósan a napelemtáblák. Ha a ház, amire fel szeretnénk szerelni a napelem rendszert nem megfelelő tájolású, érdemes átgondolni, hogy esetleg ne a háztetőre, hanem attól külön, a kertbe vagy akár egy másik épületre kerüljön a napelem, már ha lehetséges, ellenkező esetben a rendszer hatásfoka jócskán elmaradhat az elvárttól. Még egy fontos szempont, hogy ha a modulok egymással sorba vannak kötve, akkor mindegyiknek árnyékoktól mentesnek kell lennie, és ugyanolyan tájolású és dőlésszögű felületre kell őket felszerelni. Ha nem így történik, az egyik napelem a másik teljesítményét ronthatja le, ami végső soron megint csak az elvárt hatásfoktól való elmaradást fogja eredményezni.

4. Túl nagy vagy inverteres rendszer telepítése engedély nélkül

A napelem rendszerekre vonatkozó törvény rendelkezése értelmében minden 50 kVA-os (kilovoltamperes) teljesítményt meghaladó rendszer építési engedély köteles. Tehát ha nagy teljesítményű napelemes rendszert szeretnénk telepíteni, azt mindenképp engedélyeztessük. Az inverteres, azaz hálózatra visszatápláló napelem rendszer igazán jó választás, hiszen a segítségével termelt többlet áramot értékesíteni tudjuk. Éppen emiatt viszont engedélyeztetni is kell a rendszert a helyi áramszolgáltatónál, aminek az elmulasztása komoly kellemetlenségeket okozhat a számunkra. Az engedélyeztetéssel semmiképp ne várjunk, mert az eljárás eltarthat akár két hónapig is, a mérőóra cseréjét pedig negyed év kellhet, hogy elintézzük.

5. Az üzembiztonság elhanyagolása

A napelemes rendszerek jó esetben elegendő áramot termelhetnek egy egész ház ellátásához, ami azt jelenti, hogy az ott lakók igényeinek egyik legfontosabb kiszolgálója és mint ilyen rendszernél mind az érintésvédelem, mind a túlfeszültség védelem alapvető fontosságú kell legyen. Az érintésvédelem a súlyos sérüléseket, halálos baleseteket segít elkerülni, a túlfeszültség elleni védelem pedig egyszerre védi a ház elektromos rendszerét és a napelem rendszert is, hiszen meggátolja, hogy a hálózati túlfeszültség bármilyen kárt okozzon.

6. A kivitelezés elnagyolása

Nem szabad megfeledkezni a telepítés során elkövethető kivitelezési hibákról sem, amelyek megléte sajnos egy rosszul működő rendszert fognak eredményezni. Ilyen hiba például, ha túllógnak a tetőgerincen a napelem panelek, így egy nagyobb szél könnyen belekaphat a táblákba, és nem csak a paneleket, hanem akár az egész tetőt is magával viheti. Túl szorosan összeépített panelek esetében, ha nem hagynak elegendő helyet a változó hőmérsékletből adódó természetes tágulásnak, a cellák összefeszülhetnek és elpattanhatnak, ami pedig egyértelműen termeléscsökkenést okoz és jelentősen rontja a napelem rendszer élettartamára vonatkozó mutatókat is. Ezek mellett még az is fontos, hogy a tető és a panelek között megfelelő légrést hagyjon a kivitelező, mert ez segít a cellák épségének megőrzésében azáltal, hogy természetes hűtő hatást biztosítva csökkenti a panelek hőmérsékletét. Gyakori probléma, hogy folyamatosan árnyék éri a tetőt, és ezt a tényt a tervezés során nem veszik figyelembe, vagy ha tisztában is vannak vele, mégsem tesznek semmit a probléma megoldása érdekében. Pedig ez a későbbiekben többféle problémát is okozhat. Úgynevezett forró pontok jönnek létre ilyenkor, mivel az árnyékban lévő cellák nem vesznek részt az áramtermelésben, hanem ellenállásként viselkednek, így az átfolyó áram hőt generál, ami végső soron a cellák sérüléséhez vezethet. A forró pontok megjelenése a cellák elszíneződését is okozhatja.

7. Az utógondozás elmulasztása

Gondot okozhatnak a szennyeződések és azok megfelelő szakértelemmel történő takarítása is, hiszen ha nem megfelelő módon végzik el a tisztítást, sérülhetnek a panelek. A jégeső vagy egy nagyobb nyári vihar is gyakori okozója az üvegtörésnek és emellett villámkárnak is ki vannak téve a panelek. Ezek nem igazán elkerülhető események, ezért is érdemes olyan biztosítást kötni, ami a napelemes rendszerre is ki van terjesztve. Végső soron kimondható, hogy a napelemes rendszerek kezelői és üzemeltetői túlságosan is megbíznak a technológiában és azt gondolják, hogy a rendszergondozás nélkül is üzemképes marad hosszú időre. A megrendelő megépítteti a napelem rendszert a lehető legjobban, de minden hiába, ha az üzemeltető nem törődik a gazdaságos működés biztosításával és a megfelelő műszaki felügyelettel.

A hosszú távon jól működő rendszer érdekében a következőket érdemes betartani:

– a napelemes rendszereket rendszeresen kell karbantartani, amely folyamat magában foglalja a felületek tisztítását és a berendezés elemeinek szemrevételezéses ellenőrzését is
– a rendszerben történő változtatások és a keletkező hibák dokumentálása
– a havi hozamok folyamatos felügyelete, becsült értékekkel való összevetése, a szélsőségek okának kivizsgálása
– az esetlegesen árnyékot okozó tereptárgyak és növények eltávolítása
– 3-4 évente a napelemes rendszer teljesítménymérése és a beüzemeléskor fennálló állapottal való összehasonlítása, hőkamerás vizsgálatok elvégzése
– automatikus felügyelő rendszer beépítése, amely mérések segítségével (hőmérséklet- és besugárzásmérés panelenként) összehasonlítja az eredményeket a becslésekkel, és egyben a rendszer gazdasági hatékonyságát is folyamatosan mutatja.

+1 – Kimarad a napelem rendszer biztosítása (pedig már a kivitelezés fázisában is lehetséges!)

Ha rendben lezajlik a napelem rendszer telepítése, gondolhatnánk azt, hogy ezzel a munka oroszlánrészét már elvégeztük, elégedetten hátradőlhetünk és elkezdhetjük élvezni az alternatív energiatermelés áldásos hatásait. Ez így is van, de jobban tesszük, ha már a kiépítés folyamatával párhuzamosan gondolunk a jövőre és a lehetséges veszélyekre. A legjobb és legtöbb, amit tehetünk, hogy a rendszer működésének kezdetére megkötjük a biztosítási szerződést a napelem biztosítására, aminek segítségével hosszú távon megőrizhetjük a befektetésünket és a biztosításba foglalt káresemények bármelyikének bekövetkeztével nem lesznek nehezen megoldható feladataink és saját finanszírozásban javítandó, cserélendő vagy újraépítendő részegységeink a napelem rendszerünkben. Az igazán körültekintő kivitelezésnek is van egy fontos momentuma, amit nem mindenki vesz figyelembe, mégpedig az, hogy a készülő napelem rendszert már a kivitelezés fázisában biztosítsuk. Létezik olyan biztosítási termék a piacon, amivel a kivitelezési kockázatokat tudjuk biztosítás segítségével kezelni.

A kockázatviselés időtartama
A biztosítás közvetlenül a munka megkezdésekor vagy az ajánlaton feltüntetett tárgyaknak az építés helyszínén történő lerakásával kezdődik, illetve az ajánlaton feltüntetett időpontban. A biztosító kockázatviselése megszűnik a biztosított építmény azon részeire vonatkozólag, amelyeket átvettek, illetve üzembe helyeztek.

A biztosítás részei
Vagyonbiztosítási részt és felelősségbiztosítási részt egyforma fontossággal tartalmaz a konstrukció, részletesen kidolgozva az összes felmerülő lehetséges biztosítási eseményt, a díjakat és a biztosításhoz kapcsolódó feltételeket és záradékokat.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.