Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Migrálnak a növények a felmelegedés miatt

Migrálnak a növények a felmelegedés miatt

A globális meleg miatt migrálnak a növények. Hogy a változó klíma miatt kedvezőbb élőhelyet találjanak, lassanként áttelepednek magasabb területekre, ahol a hőmérséklet jobban megfelel fejlődésüknek. (Aiolus News)

A Gloria-Europe nevű program keretében egy nemzetközi / brazil, osztrák, grúz, svéd, svájci, brit, görög, olasz, román, orosz, spanyol, szlovák / kutató csoport végzett megfigyeléseket 17 európai régió 66 hegyvidékén 2001 es 2008 között. Megállapították, hogy a növények sokasága „ indult meg” magasabb területek felé. A mediterrán erdőknél, például, 3 méterrel vannak már feljebb egyes fajták. Az életükért, a fennmaradásukért küzdő növények helyváltoztatásukkal azonban közép- és hosszú távon veszélyt jelentenek azokra a fajtákra, amelyek eddig ezeken az általuk elfoglalt magaslatokon éltek, így egész ökorendszerek pusztulhatnak el. A programot az EU finanszírozta 1,15 millió euróval.

Ugyanakkor amerikai kutatók figyelmeztetnek arra,hogy a globális felmelegedés megváltoztatja a növények fejlődési feltételeit és ennek súlyos következményei vannak. A növények előbb és gyorsabban virágoznak és ezzel kockáztatják némely állatfajta fennmaradását és visszafordíthatatlanul károsítják táplálék-láncot és az ökorendszereket. A virágzás változása megváltoztatja a migráció módját és idejét, a reprodukciót és a beporzás ciklusait is. De nemcsak a globális felmelegedés felelős mindezért, hanem a széndioxid nagyobb koncentrációja is befolyásolja a növények oxigéntermelését, a váltakozó hőmérsékletek és az intenzívebb esőzések pedig a magatartásukat.

A növényeknek és az állatoknak a klímaváltozásra adott válaszának az előre látása az ökológia nagy kihívása – mondják a kutatók a Nature-ben publikált tanulmányukban. A San Diego-i California-egyetem szakemberei négy kontinens 1.634 féle növényének életciklusát vizsgálták és megállapították, hogy virágzásuk ideje átlag 8,4-szeresére gyorsult, a levelek kifejlődése pedig négyszeresére.

Ajánlott tartalom

Július 1-jétől megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását

Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását.