Miért nem indulnak a hazai megújulóenergia-projektek?

A Nemzeti Megújuló Energia Platform (MEP) szerint az Európai Bizottság késlekedése miatt nem indulhatnak meg időben a hazai megújulóenergia-hasznosítási programok.

A MEP hétfői közleményében úgy fogalmaz: az Európai Bizottság késlekedése nemcsak a klímaváltozás szempontjából hátrányos, hanem akadályozza számos magyar új munkahely megszületését is, továbbra is a drága import energia felhasználására kényszerítve a magyar vállalkozásokat és önkormányzatokat. A magyar kormány egy éve azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy más EU-források terhére 120 milliárd, illetve 40 milliárd forintot átcsoportosíthasson épületenergia-hatékonysági és megújulóenergia-programok támogatására – emlékeztet a közleményben a MEP. A Megújuló Energia Platform felháborítónak tartja, hogy az Európai Bizottság akadályozza a kormányzati szándék teljesítését, és a szervezet szerint a bizottság magatartása ellentétes azokkal az elvekkel, amelyeket a klímaváltozás elleni küzdelemmel, a megújuló energiákkal kapcsolatban a bizottság hangoztat, illetve a Tanács és az Európai Parlament valamennyi e tárgyban elfogadott dokumentumával.

A MEP felszólítja az Európai Bizottságot, hogy ne húzza az időt, engedjen szabad utat a hazai megújuló energiáknak, és felkéri a Magyarországon és az EU szintjén működő, a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem területén tevékenykedő szervezeteket, hogy fejezzék ki elégedetlenségüket. A közlemény szerint a MEP javasolja: az Európai Bizottság hatáskörét úgy módosítsák, hogy a jövőben ne legyen lehetősége megakadályozni egyetlen tagállamot sem abban, hogy az a rendelkezésére álló EU-források bármekkora részét megújulóenergia-programok támogatására fordíthassa.

A Magyar Megújuló Energia Platform 2011-ben alakult,  célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosításának előmozdítása Magyarországon. A platform elnöke Glattfelder Béla néppárti európai parlamenti képviselő. Tagjai között van a Magyar Biogáz Egyesület, a Magyar Biomassza Szövetség, a Magyar Bioüzemanyag Szövetség, a Magyar Geotermális Egyesület, a Magyar Hőszivattyú Szövetség, a Magyar Szolár Szövetség, a Magyar Szélenergia Társaság, a Magyar Termálenergia Társaság, a MANAP Iparági Egyesület, valamint a Regionális Energiagazdasági Kutatóintézet.

Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.