Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Biodízel / Miért is jött képbe a biodízel?
Tudj meg többet: Biodízel
index

Miért is jött képbe a biodízel?

Hosszú ideje megy a vita arról, melyik a gazdaságosabb, a hagyományos üzemanyag, vagy a biodízel? De a szakembereken kívül vajon a laikusok tudják-e mikor és miért jött a képbe ez az alternatív üzemanyag? Segítünk!

A biodízel iránti kereslet először az 1970-es években jelent meg, amikor a kőolajválság miatt előtérbe kerültek a megújuló energiaforrások. Világszerte felgyorsult a kőolaj használata, a termelő államok megijedtek, hogy rövid időn belül kifogynak tartalékaikból és jelentősen megemelték a kőolajtermékek árát. Ez azonban jelentős gondokat okozott elsősorban a szegényebb országoknak, így előtérbe kerültek a fosszilis üzemanyagokat helyettesítő alternatív üzemanyagok. A gazdasági érdekek mellett olyan érvek is az új üzemanyagok mellett szóltak, mint a túlnépesedés vagy a környezetvédelem. Maga a biodízel növényi olajokból vagy állati zsírokból tevődik össze, ami fosszilis hajtóanyag és motorolaj helyettesítéseként, illetve azzal keverve pótanyagként használható. A biodízel előállítására legalkalmasabb növények a repce, a napraforgó, a szója és egyes pálmafajták. Az alapanyagokból nyert biodízel viszonylag gyors biológiai folyamatoknak az eredménye.

Ajánlott tartalom

index

Milliókat kapnak a londoniak autócserére

Nagyjából 515 millió fontba (nagyjából 187 milliárd forintba) kerülne Londonnak a dízeles autók számának csökkentése – derül ki abból a jelentésből, amit a város főpolgármestere, Sadiq Khan ismertetett, írja a Bloomberg.