Mi lenne, ha áramszedőssé alakítanák a kamionokat?

Azokon az autópálya-szakaszokon, ahol a kamionok libasorban mennek egymás után, mi lenne, ha felsővezetékről kapnák az áramot a haladáshoz? Zseniális, vagy tévút egy ilyen ötlet?

A svéd gyártó nem csak elméletben játszott el a gondolattal, de a svédországi E16-os autópályán meg is csinálták a rendszert. Igaz csak 2 kilométeres szakaszon, de akkor is. A kijelölt útvonalon valóságos forgalmi körülmények között tesztelik a szállítmányozást az elektromos meghajtású Scania teherautókkal. A tesztelésben részt vevő kamionok mindegyike áramszedővel van ellátva, mely a fülke mögött kapott helyet. Ezek a Scaniak persze hibrid hajtáslánccal ellátott járművek, így a kamionok akkor is képesek a közlekedésre, ha nem kapcsolódtak az áramhálózatra.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.