Mi is az az aktívház?

Aktívház az, amely több energiát termel, mint amennyit fölhasznál, és ezt az energiát a napból nyeri az ablakokon beáradó napfényből, napelemmel, napkollektorral és hőszivattyúval. Ilyen aktívház a Koppenhágában épült Zöld Világítótorony (Green Lighthouse) a Model Home 2020 program egyik kísérleti épülete.

Az energia 40 százalékát épületeink használják fel. Sokat kell tennünk ahhoz, hogy elérjük az Európai Uniónak a globális felmelegedés csökkentésére irányuló cselekvési tervében szereplő háromszor húszas vállalása céljait, amely szerint 2020-ig az EU-ban
20 százalékkal kell csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást,
20 százalékkal az energiafelhasználást, és
a felhasznált energia 20 százalékát megújuló forrásból kell nyerni.

A terv elérése érdekében született meg a Model Home 2020 program, ebben hat kísérleti ház épült fel, valamennyi épület aktívház lett.
A tervezés és építés során három alapelv érvényesült, ezek:
a hatékony energetikai kialakítás,
magas életminőség és
a környezetre gyakorolt minimális hatás.

A házak a helyszínt adó országok adottságai szerint eltérő éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között épültek föl.
A Velux Cégcsoport a dán Tudományügyi, Technológiai és Innovációs Minisztériummal, Koppenhága Önkormányzatával, a Koppenhágai Egyetemmel és a Velfac céggel együttműködésben építette a Green Lighthouse-t, a Zöld Világítótornyot, ez lett az első szén-dioxid-semleges középületet Dániában. Az épület a Koppenhágai Egyetem Természettudományi Karához tartozik, és a diákszolgáltató központnak, valamint a kari társalgónak ad otthont.

A teljes cikk itt olvasható.

-

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.