Mezőcsát bringaerőművel csatlakozik a Föld Órája akcióhoz

A „Jövő/Menő” változatos programokkal készül március 27-re.

Mi az a bringaerőmű? Hogyan születik a megújuló  energia? Miből lesz a virtuális piac? A Jövő/Menő program nyitórendezvényén, a 2010. március 27-én Mezőcsáton zajló színes programkavalkádban ezekre a kérdésekre kaphatunk választ, többek között Novák Péter és a mezőcsáti születésű Kálloy Molnár Péter közreműködésével.

A Magyar Telekom támogatásával, a Szívlapát Alapítvány koordinálásában létrejövő Jövő/Menő programsorozattal ismerkedhetnek meg mindazok, akik Mezőcsátra látogatnak március 27-én. A hároméves program célja, hogy egy választott terület – elsőként a 15 ezer fős, 9 települést magában foglaló Mezőcsáti Kistérség – életén keresztül mutassa be a fenntartható fejlődés ideájának megvalósulási lehetőségeit több közösségi program illetve műsor keretében. A programsorozat indulásaként a Föld Órája akció keretében mutatkozik be „a jövő kistérsége”, és azt is megtudhatjuk, hogyan működik a bringaerőmű. Az eseményen fellép Novák Péter és Kálloy Molnár Péter is, valamint közreműködik Somorjai Éva, a Magyar Telekom Nyrt. HR vezérigazgató-helyettese és Thilo Kusch, gazdasági vezérigazgató-helyettes is.

„A Föld Órája világméretű klímavédelmi megmozdulás keretében egy közös napra hívunk minden érdeklődőt, ahol megismerkedhetnek elképzeléseinkkel, feltehetik kérdéseiket, de akár kétkezi munkával is részt vehetnek a menő jövőépítésben, hiszen szeretnénk ízelítőt adni a hároméves programsorozat részleteiből.” – mondta Novák Péter, az alapítvány elnöke, a Kultúrpart kreatív vezetője.

A résztvevők a nap folyamán nap-, lég- és sörkollektort építenek, zenélnek, táncolnak, este 20:30 és 21:30 között pedig – csatlakozva a világszerte zajló Föld Órája akcióhoz – lekapcsolják a világítást, ezzel egyidőben szimbolikusan elindul a „Jövő/Menő” fenntarthatósági program.

A rendezvény egyik érdekességeként a zenei színpadok világítását bringaerőmű biztosítja, azaz kerékpár hajtása adja a fényekhez szükséges energiát.

A Jövő/Menő  program

A hároméves program négy elemből áll. Az érdeklődő fiatalok Novák Péter előadóművész vezetésével ingyenes médiasuliban képezhetik magukat, annak reményében, hogy a tanfolyam végére örömmel adnak majd hírt az országos sajtónak a kistérség történéseiről. Az eredményeket a nagyközönségnek a Jövő/Menő honlapon (www.jovomeno.org) ismertetik majd. A program kitalálói hangsúlyt helyeztek a helyi termékek védelmére is: egy képzés-sorozatot indítottak és ahhoz kapcsolódóan egy virtuális helyi termék piacot is létrehoznak, ahol a helyi termelők és a fogyasztók könnyen egymásra találhatnak. A program harmadik pillérét jelentő „Erőnyerő” műhelymunka során a háztartásokban általánosan használt szerszámokkal, könnyen beszerezhető alapanyagokból – az érdeklődők, valamint a Magyar Telekom önkénteseinek segítségével – tapasztalt szakemberek állítják elő a különféle, megújuló energiaforrásra épülő technológiákat. A következő állomás pedig április 24-én a Digitális Híd Fest, ahol a Magyar Telekom önkéntesei kísérő programokban gazdag rendezvények keretében az internet használatára tanítják a települések lakosait, ezzel is elősegítve a digitális felzárkózást. 2009 óta új programelemként Novák Péterrel közösen tehetségkutató versenyt is szerveznek, ahol a legjobban szereplők bemutatkozási lehetőséget és az interneten való megjelenést nyerhetnek el.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.