Mesterséges vulkánt terveznek a sztratoszférába

Már tesztelik a brit akadémikusok egy furcsa ötletét, amely mesterséges vulkánként egyelőre csak vizet lövel ki a sztratoszférába, hogy az hűtse a bolygót, ám később kémiai anyagok tonnáit juttatja a légkörbe egy slaggal összekötött Wembley stadion méretű ballonból.

A tervek szerint 20 kilométerrel a Föld felszíne felett lebegne a Wembley stadion nagyságú héliummal megemelt légballon, amely egy kerti slaghoz hasonló csőhöz kapcsolódna, amely több száz tonna kémiai részecskét lövelne ki, hogy azok verjék vissza a sztratoszférába érkező napsugarakat, miközben a bolygót is hűtenék. A sci-fi filmekbe illő ötlet azonban akár meg is valósulhat, mivel a brit tudósok az elkövetkező hónapokban már földi teszteléseket fognak végezni egy sokkal kisebb ballonnal. A brit kormány és a királynő épp ezért 1.6 millió fonttal támogatja a különös ötletet, amelynek építése már elkezdődött, ha még nem is az eredeti nagyságban. Nemsokára egy kilométeres magasságba eresztenek majd egy ballont, amely a tervek szerint csak vizet pumpál a légtérbe és folyamatosan figyelik majd, hogy mennyire működik az elképzelésük, miközben azt is tovább vizsgálják, hogy milyen hatása lehet a közvetlenül sztratoszférába juttatott szulfátoknak és más aeroszoloknak. A hatalmas ballon elkészítése előtt azonban még újabb tesztekre lesz szükség, négy egyetem tudósai akkor már egyszerre tesztelik igen széles körben a napsugárzást is.

 
A szakemberek nem csinálnak mást, csak a Földet hűsítő vulkánkitörésekről vesznek példát, akkor ugyanis a kilövelt kémiai anyagok, a sztratoszférában visszaverik a nap sugárzásának egy részét, és így megelőzik a Föld túlmelegedését. Az ember által okozott globális felmelegedésre ugyanis a tudósok szerint mielőbb megoldást kell találni, mert már érezhető, hogy a bolygón nem épp kedvező folyamatok zajlanak.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.