Mesterséges hegyek a jövő zöld városai?

A holland MVRDV építészeti cég nemrégiben mutatta be koncepcióját a nagy népsűrűségű, ám önellátó városra, Kínában, a pekingi Művészetek Központjában.

Az építészek szerint ez „a jövőbeni kínai város méretarányos modellje, amely alternatívát kínál a jelenlegi urbanizáció számára Kínában. A terv olyan kiegyensúlyozott városi és természetes környezetet ajánl, ahol harmóniában áll egymással a mezőgazdaság és az energiatermelés, melynek befogadóképessége eléri a 100.000 lakost – mindez egy kínai hegyi tájként, a ma technológiáival.”

Ahogy a népesség növekszik, egyre több területre lesz szükség, de egyre kevesebb alkalmas földterület áll majd rendelkezésre. A MVRDV kiállításán megjeleníti az új lehetőséget. A város alapterülete 1x1x0,5 km, a teraszos elrendezés pedig elegendő helyet kínál az ültetvények és az energiatermelés részére is, természetes fény felhasználásával.
A dombok belső tereit kiskereskedelemre, iparra, szabadidőre és a technológia fejlesztésére szánják.
A jelenlegi városok környékén épített dombokkal hagyományos kínai hegység képe jelenik meg. Íme az egyéniség keveredése a kollektív felelősséggel, amely összeköti az építészetet az urbanizmussal, a városiasodást pedig tájépítészetté varázsolja.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.