Mesterséges energia sziget az Északi-tenger közepén

A belga kormány egy mesterséges sziget kialakítását tervezi az Északi-tengeren.

A „Der Spiegel” német lap szerint a projekt az „iLand” nevet kapná, s megoldaná az ország áramellátási problémáit: szélenergia raktározására képes szivattyús tárolómű épülne a szigeten, mely egy mandulaformájú gyűrű látványát nyújtaná fentről nézve, kék „pupillával” a közepén.

Nem véletlen, hogy Belgium elkezdte a különös sziget tervezését: az elkövetkezendő években több száz szélkerék épül majd öt új szélparkban az országban; ezek a szélerőművek időnként több áramot termelnének, mint amire szükség lenne. A mesterséges homoksziget ezt az energiatöbbletet hivatott majd tárolni. Éjjelente, amikor alacsony az áramigény és a szélkerekek áramtöbbletet termelnek, a tengervíz kipumpálásra kerülne a gyűrűből. Amikor viszont igen magas az áramigény (például reggelente), a vizet visszaengednének víz alatti turbinákon keresztül a szigetgyűrűbe. Az energia sziget így 500 megawatt előállítására lenne képes négy órán keresztül, és a világ első tengeri energiatárolója lenne!

Holger Rogall, a Berlini Közgazdasági és Jogi Egyetem fenntartható gazdálkodás professzora szerint azonban a szélenergia tárolása még nem aktuális téma, hiszen nem kerül elég szélenergia előállításra, melyet aztán tárolni lehetne, illetve az előállított áram még közvetlenül betárolható a hálózatba. A fentebb említett szélenergia park kiépítésével azonban az elkövetkezendő tíz-húsz évben megnő majd a tárolás jelentősége, s ezáltal a mesterséges sziget is komoly szerephez juthat. A mesterséges sziget létrehozása egymilliárd euróba kerülne, de fontosak az ehhez hasonló projektek, hiszen – tekintettel jövőnkre – elengedhetetlen az újabb és újabb tárolási módszerek feltérképezése, kipróbálása.

Jean-Marie Dedecker belga ellenzéki politikus kritikával illette a projektet. Szerinte az évi nyolcmilliárd euró fenntartási költség bizonyos cégeknek aranybánya lenne, és a politikus arra is rámutatott, hogy nem készültek vizsgálatok arról, hogy milyen káros áramlatok keletkezhetnek a medence ürítése és feltöltése következtében, így a sziget akár negatív hatással is lehet az ökorendszerre.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.