Mentik, ami még menthető

Nagyon szörnyű és szomorú – így összegezte tudósítónk, amit Devecseren lát.

A Móricz Zsigmond utcában az emberek pakolják ki a házaikat, mentik, ami menthető, költöznek el a mérgező anyaggal eláztatott házakból. Több házon látható, hogy embermagasságban (vagy még annál is magasabban) ömlött a házakra az iszap. Egy ötvenes nő azt mondta lapunk munkatársának, beperel mindenkit, elvesztette mindenét. Ő és unokája úgy menekültek meg, hogy a patak mellett fekvő emeletes házuk legfelső szintjére mentek, amikor jött az iszap.

Felülvizsgálják a zagytározók engedélyeit

Felülvizsgálják az úgynevezett zagytározók engedélyét a környezetvédelmi felügyelőségek – mondta Csepregi István, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatója kedden az MTI-nek. A felülvizsgálatot a környezetvédelmi felügyelőségek, azaz a zöldhatóságok végzik. A zagytározókban nem csak a mostani katasztrófát okozó vörösiszap, hanem annál kevésbé veszélyes szerek is lehetnek, ezért engedélyezésük, kezelésük sem egységes. Utóbbi függ az üzemmérettől, a lerakó kapacitásától, elhelyezkedésétől is.

A Vöröskereszt is segít
Azonnali segítségnyújtást ígért az ajkai térségben vörösiszappal elárasztott településeknek kedden a Magyar Vöröskereszt elnöke a kolontári védelmi bizottsági ülésen; Habsburg György tartós élelmiszert, takarót, ásványvizet és ruhákat ígért. A vöröskereszt elnökének tájékoztatása szerint már hétfő este ötven tábori ágyat, ugyanennyi takarót, több száz konzervet, egy mikrobusznyi ásványvizet és ötven tagú csapatot küldött a településekre. A katasztrófa sújtotta térségében van a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is.

Orbán Viktor is részt vesz a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülésén
Orbán Viktor miniszterelnök kedden délután részt vesz a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülésén, Budapesten – közölte a miniszterelnök sajtóstábja. Ezt követően a kormányfő Pintér Sándor belügyminiszterrel közösen sajtótájékoztatót tart. Kedden a kormány több tagja is a helyszínre utazott.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.