Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Mennyi napelem működik Magyarországon?
Tudj meg többet: Napenergia

Mennyi napelem működik Magyarországon?

Már hazai viszonylatban is olyan méreteket ölt a napenergia hasznosítás, hogy érdemes róla statisztikai kimutatásokat és jövőbe tekintő diagnózisokat készíteni.

Mindez pedig azt is előrevetíti, hogy a napelemes rendszereknek igen is van jövője, sőt mi több az elkövetkezendő években, évtizedekben mindenképpen döntő szerepet fog betölteni a villamosenergia termelésben.

STATISZTIKÁK, EREDMÉNYEK A HAZAI NAPELEMES PIACON

A KSH adatai alapján jól nyomon követhető, hogy a hazai villamosenergia-fogyasztás miként is alakult az elmúlt közel három évtizedben. Könnyedén megállapítható, hogy a 90-es évek óta a lakossági és ipari villamosenergia-szükséglet 30%-kal növekedett az elmúlt 28 évben. A megnövekedett szükségletet pedig hosszú időn át (az atomenergia mellett) döntő részben fosszilis energiahordozók feldolgozásával állították el, ami nagyban hozzájárul a magyarországi ökológiai lábnyom növeléséhez. A Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által készített legfrissebb statisztika alapján Magyarországon jelenleg 1.144 MW beépített napelemes termelőkapacitás működik. Ennek a számottevő mennyiségnek pedig nagyjából 38 %-a (kb. 388 MW) háztartási méretű kiserőműként (HMKE) termeli nap, mint nap az energiát. A HMKE-k számát tekintve már több mint 50 000 napelemes rendszerrel szerelt háztetőről beszélhetünk. A dinamikus növekedést jelzi előre azt is, hogy ennek a mennyiségnek valamivel több, mint ötöde  a tavalyi évben. Ezekből az 50 kW alatti termelési kapacitású, kisfeszültségen csatlakozó napelemes rendszerekből csak tavaly 10 700-at telepítettek. A 2019-es pontos számokra még várni kell, de a piac dinamikája alapján meglepetés volna, ha a bővülés idén nem haladná meg az újabb 10 ezernél is több hálózatra kapcsolást.

MIT HOZ A JÖVŐ?

2019-re vonatkozóan még nincsenek pontos adatok, de a megjelent KKV-s pályázati lehetőségek és az MFB0-ás lakossági lehetőségek miatt várhatóan a 2018-as év mutatója is túlszárnyalásra kerül, ami a hálózatra kapcsolt rendszerek számát illeti. Magyarországon körülbelül 2,7 millió db ingatlan található, melyeknek közel fele alkalmas arra, hogy befogadjon egy napelemes rendszert. Ezeknek mégis a töredékén található jelenleg valamilyen fotovoltaikus szerkezet, így kijelenthető, hogy lakossági körökben, a KKV szektorban, a multik között és az állami intézményrendszerben még több tízezer potenciális ügyfél leledzik. Ahogy korábbi cikkünkben megírtuk a lakosság számára vidéken még nyitott az MFB0-ás hitelkonstrukció, illetve egy másik cikkünkben éppen a KKV-k figyelmét hívtuk fel a pályázati lehetőségekre. Ezek okán, illetve a hazai és Uniós jövőbemutató zéró emissziós és a megújuló energiatermelést támogató politikai célkitűzések mentén biztosan állítható, hogy a napelemes piac további növekedés előtt áll.

 

0 Ft-os villanyszámla, egyszerűen. Kérjen itt ajánlatot napelemes rendszerre. 15 percen belül részletes, személyre szabott árajánlatot kap. (x)

 

Ajánlott tartalom

Hőszabályozó falfestéket alkottak kutatók

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el.