Mennyi műanyag fér el egy teknős gyomrában?

A műanyag hulladéknak körülbelül 0,25 százaléka köt ki a tengerekben. Elsőre ez talán nem tűnik soknak, de évente 260 millió tonna műanyagot állítanak elő világszerte.

 A világtengereken jelenleg öt nagyobb szemétszigetet feltételeznek, melyek az óceáni áramlatok mentén helyezkednek el. Az elnevezés némileg félrevezető, mert ezek nem a víz tetején úszó szeméthalmok, a műanyag ugyanis az ultraibolya sugárzás hatására törékennyé válik, és feldarabolódik. A több milliónyi kis műanyagdarab így rejtve marad a műholdak elől, és többnyire a hajók fedélzetéről sem láthatók. A hulladék egy része különféle tengeri élőlények, például bálnák, teknősök vagy albatroszok gyomrában köt ki. A fenti képen egy Argentína partjainál talált fiatal tengeri teknős gyomrának tartalma látható. Hasonlóan elgondolkodtató képek láthatók Chris Jordan fotográfus galériájában, aki rendszeresen ellátogat a Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget közepén található Midway-atollra, hogy megörökítse, milyen hatással van a szigeten fészkelő Laysan-albatroszokra a rengeteg hulladék. Felvételein elpusztult fiókák gyomortartalmalátható.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.