Menekülnek Tokióból a külföldi vállalatok

Egyre több külföldi vállalat költözteti át alkalmazottait Tokióból más japán városokba, elsősorban Oszakába a földrengésben megsérült atomerőmű miatt.

A német Daimler AG, BMW AG és Volkswagen AG alkalmazottainak többsége családjaikkal együtt hazautazott Németországba, a BMW pedig tokiói székhelye funkcióinak nagy részét áthelyezte Kobe-i továbbképző központjába.
“Az európaiak nem szoktak hozzá a földrengésekhez és tartanak az atomerőművektől” – mondta a Volkswagen egy vezető munkatársa. A svéd H&M Hennes & Mauritz AB ruházati lánc kilenc áruházat zárt be Japán Kantó (észak-keleti) régiójában és Oszakába helyezte át tevékenységét. A vállalat 800 alkalmazottjának és családjaiknak biztosít szállást átmenetileg a Kanszai (dél-nyugati) régióban. A Philip Morris Japan KK, a második legnagyobb dohányipari vállalat Japánban szintén bezárta tokiói székhelyét és tevékenységének egy részét áthelyezte Oszakába.
A Dow Jones hírügynökség változatlanul tudósít Japánból, de új irodát nyitott Oszakában és számos munkatársa ott folytatja a munkát. Az American Home Assurance Co., biztosító társaság, az amerikai American Insurance Group Inc., japán leányvállalata Okinava prefektúra fővárosába Nahába költöztette át vezetőit, ahol a vállalat ügyfélszolgálati központja működik.

A Munich Re viszontbiztosító társaság átmenetileg bezárta tokiói irodáját és számos vezetője Szingapúrba távozott.
Az International Bankers Association még kedden kiadott nyilatkozatban cáfolta, hogy a bankszövetség tagjai evakuálták volna alkalmazottaikat Japánból. A szervezet egyik tagja a Deutsche Bank viszont felkérte néhány alkalmazottját az ország elhagyására. A BNP Paribas, miközben tevékenységét Oszakába helyezi át, szintén felkérte néhány alkalmazottját, hogy hagyja el az országot.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.