Melyik lesz a világ legjobb passzívháza?

A Német Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium, a darmstadti Passzívház Intézet és az iPHA (Nemzetközi Passzívház Szövetség) közös nemzetközi versenyfelhívást tett közzé 2013. októberében: megvalósult, működő passzívházakkal lehetett nevezni a világ bármely pontjáról.

A Passive House Award 2014 döntőseinek körét a közelmúltban hozták nyilvánosságra. A kategóriák nyerteseit 2014. április 25-én, az Aachenben tartandó 18. Nemzetközi Passzívház Konferencián a díjátadó ünnepségen hozzák nyilvánosságra. A döntőbe került épületek világszínvonalú építészeti minőséggel, és a passzívház-szabvány tökéletes alkalmazásával jellemezhetők – áll a kiadott sajtóközleményben. A versenyre 21 országból összesen 121 passzívházat neveztek be, ezek közül 92-t talált a szakmai zsűri elbírálhatónak. A 92  passzívházról egy kis statisztika: Németország területéről 46 passzívházzal neveztek, 20 másik országból szintén 46-tal. Az épületek zöme – 86 – magánépíttetőé, ebből 76 újépítésű, 10 pedig passzívház-szabvány szerint korszerűsített. A családi házak és sorházak mellett iskola-, óvoda- és irodaépületekkel is neveztek.

A szakmai zsűri figyelembe vette azt is, hogy az adott épületnek pontosan mennyi az energiafogyasztása, előnyt jelentett, ha az adott passzívház intelligens megújuló energiaforrások kiaknázásával a közel nulla energiafogyasztást célozta meg. Az értékelésben kiemelt szempont volt az integrált energiaellátási megoldás, és az innovatív dizájn is.

forrás: greenpress.hu

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.