Mélyhűtőkre gyűjtenek az eszkimók

Az eszkimóknak is alkalmazkodniuk kell a globális klímaváltozáshoz, ehhez pedig óriási közösségi hűtőszekrényekre van szükség – mondta az inuitok koppenhágai klímacsúcson megjelent vezetője.

A Grönlandon, Kanadában, Alaszkában és Oroszországban honos népcsoport tagjai sarkvidéki állatok vadászatából tartja fenn magát. A melegedéssel rövidülő vadászidény miatt az éves készletek raktározásához óriási, közösségi hűtőkre van szükség – mondta Violet Ford, az Inuit Sarkköri Tanács (ICC) tisztségviselője. “Az inuitoknak infrastruktúrára lesz szükségük a túléléshez” – hangsúlyozta Ford.
Az ICC-elnök 78 éves nagybátyjának halálát például a beszakadt jég okozta egy olyan helyen, ahol a baleset idején normális esetben vastag és biztonságos a jégtakaró.
Az inuitoknak az élelem tárolására is új módszereket kell keresniük, miközben településeik az erózió hatására szó szerint a tengerbe zuhannak.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.