Melegrekord dőlt – vízet osztanak a Szigeten

Csak a fővárosi melegrekord dőlt meg, az országos 40,2 Celsius-fokos rekordnál sehol sem mértek magasabb hőmérsékletet hétfőn.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel közölte: Budapesten ezen a napon mostanáig 1939-ben volt a legmelegebb, akkor 35,8 fok volt. Ehhez képest hétfőn Budapest belterületén 37,7 fokot mértek. Hétfőn országszerte Pakson mérték a legmagasabb hőmérsékletet, ott 39,7 fok volt. Így az 1905-ben mért augusztus 6-ai melegrekord nem dőlt meg. A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint a hőséghullám hétfőn elérte a csúcsát. Kedden érkezik egy hidegfront, és a hét második felétől tovább mérséklődik a nappali felmelegedés. Az országos tiszti főorvos múlt péntektől kedd éjfélig rendelte el a hőségriasztást.

Vizet osztanak a nagy hőségégben a fesztiválon
A nagy hőségben vizet osztanak a Sziget fesztivál több helyszínén is a látogatóknak – közölte a rendezvény szóvivője hétfőn az MTI-vel. Vető Viktória elmondása szerint a fesztivál területén fellelhető több kút és mosdóhely mellett az egészségügyi sátornál is vízhez juthatnak a látogatók. A hőségre való tekintettel pedig zacskós vizet osztanak a koncertek alatt is. Ezenkívül több úgynevezett vízpermetkaput is felállítottak, például a nagyszínpad előtt és a bejáratoknál, illetve folyamatosan locsolják a főbb útvonalakat és a fesztiválozókat is; a port pedig egy speciális szerrel próbálják mérsékelni – fűzte hozzá a szóvivő. Szeles Géza, a fesztivál egészségügyi szolgálatának vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy eddig nem volt gond hőséggel, de felkészültek minden eshetőségre. A 20. Sziget fesztiválon összesen mintegy 400-an segítik az egészségügyi ellátást, és 7 mentőautó is rendelkezésre áll. Az egészségügyi sátor mellett van egy sürgősségi ambulancia is, ahol több műszakban dolgoznak az orvosok. A fesztivál mínusz második napján több sérültet is el kellett látnia a szolgálatnak; volt néhány bokaficam, lábsérülés, sőt még gipszelniük is kellett – tette hozzá.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.