Mekkora kárt okozott Irén? (képek)

Az első becslések szerint a vártnál kisebb károkat okozott a trópusi viharrá szelídült Irén hurrikán, amely a hét végén söpört végig az Egyesült Államok keleti partvidékén.

A biztosítással fedezett kár értéke 2-3 milliárd dollár között alakulhat, a teljes kár pedig hétmilliárd dollár körül lehet a Kinetic Analysis Corp. tanácsadó cég becslése szerint. A vihar így csekély hatással lesz az Egyesült Államok 14 ezer milliárd dollár nagyságú gazdaságára, a biztosítók költsége pedig meg sem közelíti a legutóbbi hasonló esemény, a térségen 2003-ban végigvonult Isabel hurrikán okozta károk után fizetett hatmilliárd dollárt. Ugyanakkor a hosszabb távú hatások felmérése hónapokig tarthat – figyelmeztetnek szakértők. A végső mérlegbe egyebek között a vállalkozások elmaradt hasznát és a közlekedési fennakadások okozta kiesést is be kell kalkulálni, a károk elhárítása és az újjáépítés azonban lendületet adhat az utolsó negyedévre a gyengén teljesítő amerikai gazdaságnak.

iren
Az Irén hurrikán szombaton érte el az Egyesült Államok keleti partvidékét, Észak-Karolina államban, majd tovább vonult Washington, New York és Boston felé. Az időközben trópusi viharrá lefokozott Irén vasárnap hagyta el az Egyesült Államok területét. Az érintett területen termelik meg a hazai össztermék (GDP) 16 százalékát, a régió a teljes amerikai munkaerő 14 százalékának ad otthont. A természeti csapások az idén eddig 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban.

iren

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.