Mekka is Smart City lesz

Még az iszlám milliárdnyi hívőjének legszentebb városa, Mekka sem kerülheti el, hogy „smart city”-vé váljon.

A szaúd-arábiai város, amely minden évben legalább kétmillió zarándokot fogad a hagyományos, az idén októberben esedékes Hádzs, illetve az év bármelyik időszakában teljesíthető Umra idején, éppen a hívek vallási kötelezettségének körülményeit is kívánja javítani a modernizálással, írja az energiacentrum.com.

A nagy mekkai zarándoklatoknak szinte állandó velejárói a tömegkatasztrófák, amikor a szent helyek, különösen a Mászdzsidil Hárám nagymecset körül összezsúfolódott zarándokok agyontapossák egymást, vagy pedig út közben érik őket súlyos balesetek.

Az átalakításokat 2010-ben kezdeményezte Oszama Ab-Bár, Mekka polgármestere. A terv értelmében átalakítják a város közlekedését, szállás-hálózatát, Mekka történelmi helyeit, még magát a nagymecsetet is kibővítik, hogy a szentély 2017-re egyidejűleg legyen képes befogadni 2 millió muszlim hívőt.

Jelenleg folyamatban van a város metróhálózatának kiépítése, amely 4 vonalon, 88 megállóval, 182 km-es összhálózattal rendelkezik majd. Javítják az úthálózatot, és olyan digitális-multimediális szolgáltatásokat vezetnek be, amelyek segítenek a zarándokoknak az eligazodásban. Ugyancsak terveznek egy nagy sebességű vonatot, amely összekötné Mekkát Medinával, a másik szaúd-arábiai szent várossal és amely 2 órára csökkentené a jelenlegi 5 órás utat.

Mindezek az elképzelések nem váltottak ki osztatlan lelkesedést az iszlám világ konzervatívabb részében, de éppen az amúgy nem a leghaladóbb Szaúd-Arábia mutatja meg, hogy a legszigorúbb vallási hagyományokat is össze lehet egyeztetni – a hit és a hívők érdekében is – modern megoldásokkal.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.