Megvannak a vörösiszap-katasztrófa felelősei

A kolontári vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság jelentése szerint a MAL Zrt. vezetői és a regionális környezetvédelmi hatóság a felelős a tragédiáért. A végleges jelentés valószínűleg október közepére készül el.

Kepli Lajos, a testület jobbikos elnöke tegnap a Magyar Televízió A lényeg című műsorában azt mondta: a bizottság jelentésének megállapításai szerint nem természeti, hanem ipari katasztrófa történt tavaly október 4-én. A politikus elmondta: az elmúlt 10 hónap vizsgálatai alapján a bizottság szerint a történtekért a létesítmény üzemeltetője, illetve a környezetvédelmi hatóság tehető felelőssé. A képviselő nevek említése nélkül annyit mondott, hogy a testület által elkészített jelentésből kiderül: szerintük a cég vezetőit büntetőjogi felelősség terheli, ezért a dokumentumot eljuttatják a Nemzeti Nyomozóirodának is. Mint mondta, a felsővezetői döntések között van hibás döntés és mulasztás is.

 
Kepli Lajos ma azt közölte: elég kicsi a valószínűsége annak, hogy a héten elkészüljön a végleges jelentés, de ez három héten belül bármikor bekövetkezhet. A dokumentum nyilvánosságra hozásának pontos időpontjáról a politikus nem tudott tájékoztatást adni. Mint elmondta, a mintegy ötvenoldalas dokumentumot az érintett tárcáknak – a többi között a Vidékfejlesztési Minisztériumnak, a Belügyminisztériumnak, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak -, valamint az érdekelt feleknek, így a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nek is meg kell küldeniük egyeztetésre. A jelentésnek az érintettek véleményét kötelezően tartalmaznia kell. Kepli Lajos hozzátette, hogy a testület mandátuma október végéig szól, eddig a dátumig bezárólag kell az Országgyűlés elé terjeszteni a jelentést. Közlése szerint több meghallgatást nem terveznek.

 

 
Október végéig tartanak az utómunkálatok a térségben
A vörösiszaptól megtisztított területeken október végéig tartanak az utómunkálatok, a Marcal folyó pár kilométeres szakaszáról kikotort szennyezett anyag vár még elszállításra – mondta Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) miniszteri megbízottja. Néhány járulékos feladat van még hátra, ezek közül kiemelte a kolontári halastó medréből kikotort és szikkasztott vörösiszap beszállítását és a Marcal folyó medrének kotrásából származó szennyezett anyag elszállítását a kijelölt helyre. Október végén úgy hagyjuk itt a területet, hogy minden készen van – jelentette ki. Emlékeztetett, hogy az egy évvel ezelőtt történt gátszakadáskor összesen csaknem 1300 hektárt öntött el a vörösiszap, ebből a mentesítés során 758 hektárnyi mezőgazdasági területről kellett eltávolítani az összegyűlt lúgos anyagot. A munkálatok 19 Veszprém és Vas megyei települést érintettek. Szabó Csaba közlése szerint a talajanalízis 140 hektáron mutatott talajhibát – túl magas pH-értéket, magasabb krómtartalmat -, ezeket a területeket szarvasmarhatrágyából előállított, magas szervesanyag-tartalmú komposzttal kezelték. Hektáronként 25 tonna talajjavító anyagot juttattak a termőföldekre – tette hozzá.

 
Nagy eredménynek nevezte, hogy nincs szükség a termelés korlátozására, a gazdák bármit termeszthetnek a vörösiszap-katasztrófát követően helyreállított termőföldeken. A VM külterületek mentesítésével megbízott szakembere szerint az energianövények termesztése új lehetőséget jelent a gazdálkodók számára, nemcsak az ajkai térségben, hanem az egész országban. Utalt arra, hogy óriási energiákat, pénzeszközöket kellett megmozgatni a mentesítési munkálatok elvégzéséhez, amelyeket a legmostohább időjárási viszonyok között is folytatni kellett.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapján található költségtáblázat szerint a VM hatáskörébe tartozó mentesítési feladatok összes költsége 21,2 milliárd forint. Az összesítésben a Mecsekérc Zrt. kármentesítési feladataira 17,8 milliárd forintot írnak, amelyből 9,4 milliárd szerepel a még kifizetésre váró tételek között.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.