Megvannak a Klímavédelmi akcióterv fő elemei

A közelmúltban Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor kihirdette a Klímavédelmi akciótervet, és annak fő irányvonalait. A tervezett minden szegmens (állami, társadalmi, gazdasági) számára meghatározta azokat a feladatokat és lehetőségeket, amelyek révén elérhetővé válik a fenntartható fejlődés.

MIK IS AZ AKCIÓTERV FŐ IRÁNYVONALAI?

Az alábbiakban felsorolásra kerülnek azok az irányvonalak, amelyek kiemelt figyelmet kapnak a közeljövőben:

  • Szigorúan megbüntetik az illegális hulladéklerakást, és két éven belül felszámolásra kerülnek az illegális szeméttelepek.

Jelenleg hatalmás problémát jelent, hogy országszerte az utak mentén, erdős területeken megjelennek az illegális hulladéklerakók. A legtöbb esetben ezek a hulladékok kommunális, építési, elektronikai, vagy veszélyes jellegűek, melyek megfelelő elhelyezését jogszabály határozza meg.

  •     Betiltják az egyszer használatos műanyagok használatát.

Ezt a kezdeményezést már világszerte több ország is elindította. Az egyszer használatos műanyagzacskók jelenleg jelentős hányadát képezik a lerakott hulladékoknak, így ezek forgalmazásának és hozzáférhetőségének megszüntetése komoly előrelépést jelent a környezet védelme érdekében.

  •     Az üveg- és a műanyagpalackok, valamint a fémdobozok visszaválthatóvá válnak.

Ezzel az intézkedéssel érdekeltté teszik a lakosságot, hogy az üveg-, a műanyag- és fém palackok/dobozok ne végezzék kommunális hulladékként, hanem szelektíven gyűjt újrahasznosításra, vagy újra használatra kerüljenek.

  •     Folyók védelme és tisztaságának fenntartása

Magyarország folyóinak többsége más szomszédos, vagy még távolabbi országokban ered. A közelmúltban többször volt tapasztalható, hogy folyóvizeink különböző anyagokkal és hulladékokkal szennyezetten érkeztek már az országba. Mindezért Magyarország feladta, hogy fellépjen a külföldi szennyezőkkel szemben, és megóvja a hazai vízi- és ahhoz kötődő élővilágot.

  •     Környezeti szempontú szigorításra számíthatnak a Magyarországon működő multinacionális vállalatok.

Általános elvárás, hogy működésük során törekedjenek a minél kisebb ökológiai lábnyom elérésére, valamint az is, hogy széles körben alkalmazzák az alternatív, környezetbarát technológiákat.

  •     A következő két évben 32 milliárd forinttal támogatja a kormány a kkv-k megújuló energia termelését. 

Számosságát tekintve a KKV-k teszik ki a gazdasági szféra túlnyomó részét, ezért fontos, hogy ez a szegmens megfelelő támogatást kapjon ahhoz, hogy alkalmazzanak valamilyen alternatív energiatermelési formát. Vélhetően az eddigiekhez hasonlóan a napelemes rendszerek minél szélesebb körben történő alkalmazása kerül majd fókuszpontba.

  •     Magyarország az elkövetkezendő években minden újszülött után 10 fát kíván ültetni.

A kormány a fatelepítési kezdeményezéssel 2030-ra Magyarország erdőborítottságát 27%-ra kívánja növelni. A fák jelentik a légkörben lévő szén-dioxid elnyelésének kulcsát. Mindezért fontos, hogy javuljon hazánk faállományának helyzete.

  •     Hatszorosára emelik a naperőművek kapacitását az elkövetkezendő 10 évben.

A 6. ponthoz kapcsolódóan ez a pont ösztönzi a napenergia minél szélesebb körben történő alkalmazását. A napelemes rendszerek jelenleg a legjobb és legolcsóbb megoldást jelentik az alternatív energiatermelésben.

  •     Minden társadalmi réteg számára elérhetővé kell tenni az elektromos autók megvásárlásának lehetőségét

Mivel az ingatlanok rossz energiagazdálkodása mellett a közlekedés tehető a felelőssé az üvegházhatású gázok felhalmozódásáért, ezért lehetővé kell tenni, hogy a hazai társadalom kedvező áron juthasson elektromos és hibrid gépjárművekhez. Ezt vélhetően további támogatásokkal igyekszik segíteni a kormány.

  •     2022-től kizárólag elektromos buszokat lehet forgalomba helyezni a városi tömegközlekedésben. 

Az előző ponthoz kapcsolódva cél, hogy a közúti tömegközlekedés jelenlegi elavult és rendkívül környezetszennyező járműállománya idővel teljes egészében elektromos meghajtású buszokból álljon.

  •     Bevezetésre kerülnek a zöld kötvények.

A zöld kötvényként kibocsátott állampapírokból befolyó összeget az állam kizárólag klímabarát projektek megvalósítására fordítja majd. Ezzel olyan társadalmi csoportok is ösztönzésre kerülnek kötvényvásárlás szempontjából, akik korábban nem vásároltak még állampapírt, viszont elhivatottak a környezetvédelem mellett, és segíteni kívánják az ország ilyen jellegű törekvéseit.

Ajánlott tartalom

A gazdák személyesen mondhatják el véleményüket az Európai Bizottságnak

Az Agrárminisztérium (AM) minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.