Megvan mi okozta a fukusimai tragédiát – íme

Elégtelen felkészülés és a szervezetlenség is hozzájárult ahhoz, hogy a Japánban március 11-én bekövetkezett 9-es erősségű földrengés után tragikus helyzet alakult ki a fukusimai atomerőmű környékén – áll abban a készülő szakértő szakértői jelentésben, amelynek szerzői a tokiói kormány megbízásából igyekeznek számba venni a katasztrófa-elhárítási hiányosságokat.

A jelentés a jövő évben készül el teljes egészében, az eddig vizsgálatokból levont következményeket hétfőn hozták nyilvánosságra. A földrengést követő szökőár súlyosan megrongálta az atomerőmű három reaktorát, amelyekben magolvadás következett be. Ennek nyomán hatalmas mennyiségű radioaktív szennyezés került a levegőbe és a tengervízbe, s több mint százezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét. A szakértői jelentés szerint az atomerőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) nem készített minden eshetőségre kiterjedő katasztrófavédelmi forgatókönyvet. Lebecsülte egy esetleges cunami romboló hatását, és most hiába igyekszik takarózni azzal, hogy az áradás hullámainak a magassága a nem várt fölé emelkedett. A Tepco nem gondoskodott arról, hogy olyan megfelelően kiképzett szakértői gárdával rendelkezzék, amely képes reagálni az ilyen súlyos helyzetekre. Az 1-es és a 3-as reaktorokban a fűtőanyag megolvadása következtében sokkal alacsonyabb lehetett volna a radioaktív anyag kilökődése, ha a technikusok időben vizet fecskendeznek a sérült berendezésekbe – állapítja meg a dokumentum. Nem számoltak azzal, hogy egy pusztító természeti csapás hatására az erőmű energiaforrását elvesztik.

Mindemellett kommunikációs hézagok is keletkeztek a mentésben részt vevő egységek és feletteseik, valamint a terepen dolgozó szakemberek és a központi válságtörzs között. A kisebb egységek gyakran saját belátásuk szerint cselekedtek anélkül, hogy tájékoztatták volna az őket irányító stábot. Mindez oda vezetett, hogy a mentési munka összehangolásában súlyos hiányosságok mutatkoztak. Az erőmű környezetében élő lakosság menekítése sem zajlott zökkenőmentesen – mutat rá a jelentés. Számos embert telepítettek ki olyan helyre, amelyet már korábban elért az egészségre káros radioaktív anyag – áll a készülő jelentésben, amelynek következtetése az, hogy a Tepco nem volt felkészülve a váratlan események kezelésére, ami intő jel a jövőt tekintve.

Ajánlott tartalom

Sikeresen lezárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció

Sikeresen zárult a zöldenergiáról szóló online konzultáció - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) vasárnap az MTI-vel.

Nincs hozzászólás

  1. Ez így egyáltalán nem igaz. A reaktorok megrongálódásának kiváltó okai tisztázatlanok, és lehet, hogy soha nem is fog kideülni, hogy mi a tényleges kiváltó ok. Ami viszont biztos, hogy a reaktor “túlfutott” az elégtelen hűtés miatt. És EZ a kulcs. Az, hogy ez miért következett be viszonylag egyszerűen kideríthető: leálltak a szivattyúk. Leálltak azért, mert megszünt a villamos ellátás és a diesel generátorok se tudtak elindulni. A lényeg ez. Ha ez nem következik be akkor nagyon nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy a katasztrófa sokkal de sokkal kisebb lett volna avagy egyáltalán nem következik be (mivel nem tisztázódott, hogy a beton alapok csupán a földrengés vagy a hőterhelés miatt törtek el, bár valószínűbb, hogy a hőterhelés nélkül az egész sérteltlen maradt volna). És miért nem ment a diesel generátor – szivattyú? Ha valaki tüzetesen megnézi, a földrendés előtti képeket, akkor döbbenten láthatja, hogy a segédberendezések jó része beleértve a gázolaj tartályokat a tengerparton MINDENFÉLE védelem nélkül állnak. Ez volt a katasztrófa igazi kiváltó oka. Ez súlyos hanyagság, nemtörődömség pesiesen beleszarás. Számomra elképzelhetetlen, hogy akik egyébként meg tudnak építeni egy 9-es földrengésnek ellenálló erőművet erre nem gondoltak. Nem rakták a tartályokat a föld alá, nem építettel semmiféle megerősített védelmet semminek csak a blokkoknak. Ez elképesztő. Elképesztő, hogy erről nincs szó. Erről nem írnak semmit. Persze ha ez lenne a téma akkor kellene lennie felelősnek, és nem lehetne most belekényszeríteni egy társadalmat az amúgy hiábavaló zöld gigaberuházásokba, mert aki úgy gondolja, hogy a “szigeten” képesek zöld módon előállítani a szükséges energia akár egy százalékát is, annak bizony a greenpeace adja a fizetését vagy csak egy megtévesztett tudatlan….

  2. A fukushimai erőmű balesetét tervezési hiba okozta. Egy szeizmikusan kockázatos területen fokozottan ügyelni kell a másodlagos berendezések, így a vészleálláskor induló áramfejlesztők üzembiztonságára is. Ez a tengerparthoz közeli rendszer meg sem közelítette a minimum követelményeket. Az ilyen banális szakmai hibáknak köszönhetők az atomerőművek elleni kampányolások, meg az ehhez hasonló álszakmai írások…

    Inkább arról kellene beszélni, hogy amíg rendelkezésre áll a nukleáris fűtőanyag (még kb. 50-60 év), addig bizony meg kell maradjon ez a típusú energiatermelés, az új, igazán hatékony és környezetbarát technológia kifejlesztéséig (ami nem azonos a hektikus nap- és szélenergia alkalmazásával). Ha nem ezt az utat követi az emberiség, akkor az ellátó rendszer stabilitása kerül kockára.

    Persze, lehet gyertyával meg petróleumlámpával is világítani…