Megvan, mi juttatja a szén-dioxidot az óceánok mélyére

Brit és ausztrál kutatók szerint a szél, az örvények és az áramlatok juttatják a mélybe a szén-dioxidot a Déli-óceánban, ahol hosszú ideig megreked.

A folyamatot azonban veszélyeztetheti az általános felmelegedés – tették hozzá a kutatók a Nature Geoscience című brit tudományos folyóiratban vasárnap megjelent tanulmányukban. A Földön az emberi tevékenységek révén keletkezett szén-dioxid mintegy egynegyedét nyeli el az óceán, ennek 40 százalékát pedig az Antarktiszt övező Déli-óceán. A tengerben ezerméteres mélységben a szén-dioxid akár több százezer évig is tárolódhat, de azt a jelenséget, amely révén ilyen mélybe lejut, miután feloldódott a felszínen, a tudósok eddig nem ismerték. Korábban azt feltételezték, hogy a szél mint a legfőbb erő juttatja el a szén-dioxidot megkötő vizet a trópusi konvergencia zónába, majd tenger mélyére.

Robotokkal végzett mélytengeri kísérletek eredményeképpen a kutatók felfedezték, hogy a szélen kívül az örvények és az áramlatok is szerepet játszottak ebben az óriási, átlagosan száz kilométer átmérőjű jakuzziban. „Ha összeadjuk az örvények, a szél és a Déli-óceánban meghatározó áramlatok hatását, ezer méter széles légaknák keletkeznek, amelyek a felszínről a mélybe vezetik a szén-dioxidot” – magyarázta Jean-Baptiste Sallée, a tanulmány szerzője. Sallée és csapata az 1990 óta hajókon összegyűjtött hőmérsékleti, sótartalom- és víznyomási adatokat is figyelembe vette. „A Déli-óceánban öt ilyen légaknát találtunk” – tette hozzá. Az örvények néha ellensúlyozzák a szél ellentétes hatását, így nagyon viharos tenger esetén szén-dioxid-kibocsátás történik. A kutató elismerte, hogy nem ismert, milyen hatása van az örvényekre az általános felmelegedésnek, intenzívebbé teszi-e őket, vagy éppen ellenkezőleg, megszünteti azokat.

A klímaváltozás elméletileg megváltoztathatja Déli-óceán vízfelszínén az áramlást és az örvényeket, erősítheti a szeleket és erős hőmérsékletingadozást idézhet elő. Sallée szerint bár az örvénylés jelenleg nem szerepel az éghajlat-változási modellekben, a jövőben ezeket is számításba kell majd venni. A tanulmány azokkal a szén-dioxidot elnyelő mikroorganizmusokkal nem foglalkozott, amelyek a pusztulásuk után a tenger mélyére süllyedve magukkal viszik az elnyelt üvegházhatású gázt.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.