Megújult a Pécsi Tudományegyetem botanikus kertje

Megújult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) botanikus kertje: a mintegy 215 millió forintos fejlesztés a költséghatékony fenntartást, a veszélyeztetett növényfajok korábbinál magasabb szintű védelmét, valamint a nívós botanikai oktatást és kutatást is szolgálja.

Siptár Miklós, a projekt menedzsere csütörtökön Pécsett, sajtótájékoztatón elmondta: a több mint egy évig tartó, teljes egészében európai uniós és állami támogatásból megvalósult beruházás amellett, hogy akadálymentes, látogatóbarát környezetet teremtett az érdeklődők számára, hozzájárul a fenntartható fejlődéshez is.

Babayné Boronkai Erzsébet, a kert vezetője közölte, a projektnek köszönhetően bővült a gyűjtemény, sor került a tematikus gyűjtemény, a japánkert tavának rekonstrukciójára, és teljessé vált az automata, víztakarékos öntözőrendszer.

Hozzátette, hogy korszerű növényadatbázist hoztak létre, bővítették a kert digitális térképét, és egyebek mellett új növénynévtáblák kihelyezéséről is gondoskodtak.

A PTE 1952-ben létrehozott, 1989 óta védettséget élvező botanikus kertje 6,8 hektáron terül el, és tavaly mintegy 15 ezer látogatót fogadott. Gyűjteményében 9000 féle növény található, ebből szabadföldben 5000, üvegházakban 4000 féle kapott helyet. Az egyedek száma több mint 110 ezer, az előforduló védett vagy fokozottan védett fajok száma 350, a kertben megfigyelt 66 állatfajból 60 védett.

A botanikus kertben 2011-ben volt a mostanihoz hasonló nagyságrendű fejlesztés. Akkor mintegy 180 millió forintból építették újjá a növényházakat, felújították a pálma- és a kaktuszházat. Az akkori építkezéssel különböző klimatikus környezetet biztosítottak az üvegházi gyűjteményeknek és csökkentették e létesítmények energiaigényét is.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.