Megújulóenergia-központokat hoznak létre a bihari régióban

Megújulóenergia-ipari szolgáltatóközpontokat alakítanak ki Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megyék határ menti településein a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

Tégláson és a romániai Fugyivásárhelyen olyan központokat hoznak létre, ahol a korszerű energetikai rendszerek – például napelemek, napkollektorok, biomassza-feldolgozók – alkalmazását mutatják be, egyben pedig segítséget nyújtanak a határ két oldalán dolgozó, egymással együttműködő vállalkozásoknak azok elterjesztésében.

Tégláson a Hajdu Ipari Parkban épülő kiállító- és szolgáltatóközpontban lehet 2014 nyarától tesztelni különféle innovatív energetikai megoldásokat. Itt végezhetnek energetikai beméréseket, lesz iroda- és laborbérleti lehetőség, de pályázatfigyelési és szaktanácsadási szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a régió vállalkozásai – ismertette a részleteket Czibere Béla, a projektvezető Téglás polgármestere csütörtökön Debrecenben.

A projekt összköltsége 1,74 millió euró – több mint félmilliárd forint -, ennek a felét használhatja fel a magyar fél. A pályázaton elnyert támogatás intenzitása 91,5 százalék – részletezte a polgármester a program nyitókonferenciáján. A Nagyváradtól 9 kilométerre fekvő Fugyivásárhelyen zöldmezős beruházással egy megújuló energiát bemutató elméleti központot építenek, ahol oktatást és konferenciákat rendezhetnek. A beruházások jelenleg mintegy 50 százalékos készültségben vannak.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.