Megújuló és alternatív energiaforrások használata a Bethesda Kórházban

“Izland, Liechtenstein és Norvégia által támogatott az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül támogatott projekt”.

Örömmel számolhatunk be arról, hogy az eltelt időszakban jelentős előrelépés történt a pályázat megvalósításában. Elkészült a 60 m2 felületnyi Heat pipe rendszerű vákuumcsöves napkollektoros rendszer telepítése és beüzemelése. A rendszer használati melegvíz előállításában vesz részt. A tanulmányok azt mutatják, hogy a háztartások energiaköltségük 75 %-át fűtés és használati melegvíz előállítására fordítják. A legnagyobb megtakarítás az itt felhasznált energia helyettesítésével biztosítható. A telepített vákuumcső nagy hőkapacitással és gyors hőcserélő képességgel rendelkezik. A vákuumcsövön belül már 25 fok körül elkezdődik a hőátadó folyamat, amely 5 másodperc alatt megy végbe. A napkollektorcsőnek kiváló a napenergia elnyelő képessége, és a benne lévő vákuum jelentősen lecsökkenteni a hőveszteséget alacsonyabb külső hőmérséklet esetén is, mert a szelektív bevonat a direkt sugárzást és a szórt fényt is nagy hatékonysággal átadja a kitűnő hővezető képességű réz fűtőcsőnek a vákuumcső belsejében. A napkollektorcső az elérhető teljes hőmennyiséget felveszi, valamint a hőkiáramlást is lecsökkenti. A réz fűtőcső pedig, rendkívül gyorsan felveszi a vákuumcsővön keresztül érkező napenergiát. Ennek a két tényezőnek az optimális kombinációja felülmúlja bármelyik másik vákuumcső teljesítményét, még előnytelen külső hőmérsékleti környezetben elhelyezett feltételek mellett is.

A vákuumcső alkotórészei:

* duplafalú üveg, vákuumcső
* benne réz fűtőcső, amit alumínium lemez vesz körül
* a fűtőcsőben speciális, nem mérgező folyadék vagy víz (gyűszűnyi mennyiség!) van.

A vákuumcső belsejében zajló folyamat szemléltetése:
A napsugárzás energiáját a vákuumcsövek abszorber felülete nyeli el, s a benne lévő hőátadó közeg (rézcső, víz, stb.) segítségével hőenergiává alakítja. Az üveg vákuumcső belsejében, a réz fűtőcsőben zajló folyamat segítségével a nap energiája felmelegíti a rendszerben keringő vizet. A rézcső aljában lévő gyűszűnyi folyadék felmelegszik, s pára formájában felszáll a cső felső végébe, ahol a hőkimeneti oldalon (hőátadó fej) a pára kondenzálódik, a folyadék lecsapódik és visszafolyik a cső aljába. A kondenzációs folyamat során a hőt felveszi a gyűjtőcsőben keringő folyadék s az a csőhálózaton keresztül, s a szoláris állomásban található szivattyú és vezérlés segítségével folyamatos keringés útján felmelegíti a hőtárolóban lévő vizet. A folyamat újra és újra megismétlődik, mindaddig, amíg a gyűjtőcsőben magasabb a leadott vízhőfok, mint az hőtárolóban.
info: NR2001Bt

“Solar parabola 2008”
A laboratórium épület tetejére már felszereltük a “Solar parabola 2008”-at. Ez egy olyan hazai fejlesztésű és gyártású napenergia hasznosító berendezés, amely a nap sugarait koncentráltan összegyűjti egyetlen fókuszpontba. A napsugárzás energiájának felhasználása két területen is jelentős: a visszavert és az elnyelt sugarak energiája is hasznosítható. A visszavert napsugarak összegyűjtött energiájával naptűzhely, napkohó működtethető. A napkohó nagyon egyszerű szerkezete, egy parabola rendszerű homorú tükrökből áll, amelyek összegyűjtik a napsugarakat, így azok akár ezer fokot is meghaladóan képesek energiát fókuszálni egy helyre. A nap melegét egy hőcserélő berendezésen keresztül a rendszerhez csatolt víz felmelegítésére lehet használni. A parabola napkeltétől napnyugtáig követi a nap járását, így az adott napszakban mindig a legjobb szögből tudja összegyűjteni a napsugarakat. A parabola mozgását egy digitális, számítógépes alapokra helyezett vezérlőegység látja el, amely a frankfurti atomóra jelre, csillagászatilag számolt valós lekövetésű mozgást biztosít. A rendszer a direkt napsugárzást hasznosítva működik, felhős, vagy nap árnyékos időben pihen a rendszer. A kis hőátadó felületnek köszönhetően télen sem jelent problémát a keringetett közeg magas hőfokra való hevítése, hiszen a hűlő felület csupán töredéke a síkkollektoros rendszerekhez képest. A fókuszban elhelyezett hőcserélőn keresztül az átadott hőenergiát primer körös keringetési rendszerben egy külső hőtárolóba juttatjuk, ahonnan a bevitt hőenergia szinte szabadon felhasználható.

Ajánlott tartalom

Percek alatt telepíthető napelemes rendszer? Piacra dobták!

Már árulják a 10 perc alatt telepíthető erkélynapelemes rendszert.