Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Megújuló energia hasznosítását tervezi négy település
Megújuló energiaforrás hasznosítására fogott össze három Fejér és egy Veszprém megyei település, valamint egy civil szervezet; a faaprítékkal fűtendő erőművet Várpalotán tervezik felépíteni - mondta Németh Árpád, Várpalota polgármestere a négy település vezetőinek közös sajtótájékoztatóján kedden Várpalotán.

Megújuló energia hasznosítását tervezi négy település

Megújuló energiaforrás hasznosítására fogott össze három Fejér és egy Veszprém megyei település, valamint egy civil szervezet; a faaprítékkal fűtendő erőművet Várpalotán tervezik felépíteni – mondta Németh Árpád, Várpalota polgármestere a négy település vezetőinek közös sajtótájékoztatóján kedden Várpalotán.

Csór, Iszkaszentgyörgy, Isztimér és Várpalota polgármestere, valamint az Otthonunk Bakonykúti Egyesület elnöke szándéknyilatkozatot írt alá kedden a Veszprém megyei városban arról, hogy létrehozzák az úgynevezett “magyar Güssing” projektet, s a megújuló energiaforrás hasznosítására építendő erőműhöz befektetőt keresnek.
A sajtótájékoztatón Láng János közgazdász, az Otthonunk Bakonykúti Egyesület alelnöke ismertette a jelenlévőkkel, hogy az ausztriai Güssingben (Németújvár) sikerrel valósították már meg a projektet – szintén összefogva más településekkel is -, s az energiát 20 százalékkal olcsóbban állítják elő, mint a “hagyományos” áramszolgáltatók. Sőt kedvezményesen értékesítik az energiát már más felhasználóknak is – jegyezte meg.

A közgazdász szerint a güssingiek ötletében “semmi olyan nincs, ami Magyarországon ne lenne megvalósítható”, így jutottak arra a gondolatra, hogy néhány bakonyi településsel összefogva szintén maguk oldják meg az energiaellátásukat. Láng János utalt arra is, hogy a güssingi projektet már Bajorországban, Wildpoldsriedben is sikerrel megvalósították.
A beruházást energetikai mintaprojektnek is szánják Magyarországon – tette hozzá a közgazdász, megjegyezve azt is, hogy a fejlesztés új munkahelyek létesítését is jelenti majd, mert a térség iparának, vállalkozásainak fellendülése várható.

Várpalota polgármestere elmondta: a város határában mintegy 150-180 hektáron tudnak majd gyorsan növő akácot és nyárfát telepíteni, s ezek a fák két-három év alatt már vághatók. Németh Árpád szerint az erőmű létesítéséhez legalább 20-30 milliárd forintra lesz szükség, de a beruházás iránt máris vannak befektetői érdeklődők, s fel is vették a kapcsolatot “egyes gazdasági körökkel”. Szerinte nem zárható ki az sem, hogy a jelentős fakitermelés miatt egy parkettagyár is Várpalotára települ.

A város vezetője elmondta: uniós pénzekre is igyekeznek pályázni, amennyiben az Európai Unió kiír megújuló energia hasznosítása témakörben pályázatot.
A polgármester tájékoztatása szerint a mostani szándéknyilatkozat aláírását követően a projekt részletes kidolgozása következik – ez várhatóan őszre elkészül -, utána kiírják a megvalósításra a pályázatot, s szerinte a nyertes befektető jövőre elkezdheti a beruházási munkálatokat.
A sajtótájékoztatón Csór, Iszkaszentgyörgy és Isztimér polgármestere is úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó,  környezetkímélő kezdeményezésről van szó, amelyhez szívesen csatlakoztak településeik.

Ajánlott tartalom

Szeptemberben egymilliárdos pályázat jön naperőművekre

Várhatóan szeptemberben írják ki a megújuló energiaforrásból előállított villamosenergia-átvételi támogatási rendszerrel (METÁR) kapcsolatos pilot-tendert - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.