Megújuló energiaforrás hasznosítására fogott össze három Fejér és egy Veszprém megyei település, valamint egy civil szervezet; a faaprítékkal fűtendő erőművet Várpalotán tervezik felépíteni - mondta Németh Árpád, Várpalota polgármestere a négy település vezetőinek közös sajtótájékoztatóján kedden Várpalotán.

Megújuló energia hasznosítását tervezi négy település

Megújuló energiaforrás hasznosítására fogott össze három Fejér és egy Veszprém megyei település, valamint egy civil szervezet; a faaprítékkal fűtendő erőművet Várpalotán tervezik felépíteni – mondta Németh Árpád, Várpalota polgármestere a négy település vezetőinek közös sajtótájékoztatóján kedden Várpalotán.

Csór, Iszkaszentgyörgy, Isztimér és Várpalota polgármestere, valamint az Otthonunk Bakonykúti Egyesület elnöke szándéknyilatkozatot írt alá kedden a Veszprém megyei városban arról, hogy létrehozzák az úgynevezett “magyar Güssing” projektet, s a megújuló energiaforrás hasznosítására építendő erőműhöz befektetőt keresnek.
A sajtótájékoztatón Láng János közgazdász, az Otthonunk Bakonykúti Egyesület alelnöke ismertette a jelenlévőkkel, hogy az ausztriai Güssingben (Németújvár) sikerrel valósították már meg a projektet – szintén összefogva más településekkel is -, s az energiát 20 százalékkal olcsóbban állítják elő, mint a “hagyományos” áramszolgáltatók. Sőt kedvezményesen értékesítik az energiát már más felhasználóknak is – jegyezte meg.

A közgazdász szerint a güssingiek ötletében “semmi olyan nincs, ami Magyarországon ne lenne megvalósítható”, így jutottak arra a gondolatra, hogy néhány bakonyi településsel összefogva szintén maguk oldják meg az energiaellátásukat. Láng János utalt arra is, hogy a güssingi projektet már Bajorországban, Wildpoldsriedben is sikerrel megvalósították.
A beruházást energetikai mintaprojektnek is szánják Magyarországon – tette hozzá a közgazdász, megjegyezve azt is, hogy a fejlesztés új munkahelyek létesítését is jelenti majd, mert a térség iparának, vállalkozásainak fellendülése várható.

Várpalota polgármestere elmondta: a város határában mintegy 150-180 hektáron tudnak majd gyorsan növő akácot és nyárfát telepíteni, s ezek a fák két-három év alatt már vághatók. Németh Árpád szerint az erőmű létesítéséhez legalább 20-30 milliárd forintra lesz szükség, de a beruházás iránt máris vannak befektetői érdeklődők, s fel is vették a kapcsolatot “egyes gazdasági körökkel”. Szerinte nem zárható ki az sem, hogy a jelentős fakitermelés miatt egy parkettagyár is Várpalotára települ.

A város vezetője elmondta: uniós pénzekre is igyekeznek pályázni, amennyiben az Európai Unió kiír megújuló energia hasznosítása témakörben pályázatot.
A polgármester tájékoztatása szerint a mostani szándéknyilatkozat aláírását követően a projekt részletes kidolgozása következik – ez várhatóan őszre elkészül -, utána kiírják a megvalósításra a pályázatot, s szerinte a nyertes befektető jövőre elkezdheti a beruházási munkálatokat.
A sajtótájékoztatón Csór, Iszkaszentgyörgy és Isztimér polgármestere is úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó,  környezetkímélő kezdeményezésről van szó, amelyhez szívesen csatlakoztak településeik.

Ajánlott tartalom

Környezetre nem káros szerekkel takarítják Budapestet

A héten éjszakánként, 23 óra 30 perc és 4 óra 30 perc között folytatódik Budapest tavaszi nagytakarítása a Váralagút, a Lánchíd, a városligeti Zielinski híd és a Szabadság híd megtisztításával - tudatta a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az MTI-vel közleményben hétfőn.