Megújuló energia és lézertechnológia laborok és képzések kialakítása indul a MÜTF-ön

Magyarországon egyedülálló lézertechnológia és megújuló energia képzéseket indít a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, a gyakorlati oktatás és alkalmazás feltételeként pedig korszerű laborokat alakítanak ki – jelentette be Dr. Hajtó János rektor a főiskola két nyertes uniós projektjének nyitórendezvényén.

A vállalati szereplők bevonásával 2 új, hiánypótló szakirány, 1 szakirányú továbbképzés, 8 rövid ciklusú vállalati képzés, közel 40 szakmai és kifejezetten projektekre, fejlesztésekre konvertálható ismereteket tartalmazó, 3D animációkkal ellátott e-learning tananyag kidolgozása folyik jelenleg a főiskolán.
A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája összetett kutatást végzett, hogy megvizsgálja, milyen képzéseket kínál jelenleg a hazai és nemzetközi felsőoktatás a lézertechnológia és a megújuló energiagazdálkodás terén, valamint hogyan épül fel a képzési tematika a különböző intézményekben – ismertette Horváth Tamás kutatásvezető, az Eruditio Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: munkaerő-piaci vizsgálat során mérték fel a MÜTF által indítani kívánt új képzések iránti vállalati igényeket és a végzettekkel szembeni elvárásokat. „A megkérdezett energetikai szakemberek részéről alapvető igény a komplexitás. Elvárás a végzett hallgatókkal szemben, hogy gyakorlatorientált, sok területre kiterjedő tudással rendelkezzenek, a műszaki ismeretekre helyezett hangsúly mellett pénzügyi, jogi, közgazdasági kompetenciák is jelenjenek meg a képzésekben” – mondta a kutatás vezetője.

Megújuló energetikai és lézertechnológiai mérnök – hiányzó szakemberek a munkaerőpiacon
A megújuló energia és lézertechnológia olyan rendkívül gyorsan fejlődő stratégiai ágazatok, amelyek igen nagy üzleti és munkaerő-felszívó potenciállal bírnak, ráadásul az e területeken folyó fejlesztések egybeesnek Magyarország és az Európai Unió célkitűzéseivel – hangsúlyozta Medgyesy Balázs. A környezetvédelmi szakértő rámutatott, számottevő munkaerőhiány jelentkezik megújuló energiatermelés és gazdálkodás mérnökökből, akik segítségével hatékony önkormányzati és zöld energiagazdálkodás valósítható meg.

„A legutóbbi felmérések arról számolnak be, hogy 15 év alatt az anyagmegmunkáló lézerrendszerek világpiacának forgalma ötszörösére nőtt. Hihetetlenül hangzik továbbá, hogy emellett körülbelül öt-tíz évente alapjaiban új, a korábbiaknál jobb tulajdonságú, hatékonyabb és gazdaságosabban üzemeltethető lézer sugárforrások jelennek meg a világpiacon” – magyarázta a lézertechnológia képzés jelentőségét Dr. Buza Gábor, a Bay Zoltán Anyagtudományi és Technológiai Intézet igazgatója. Hozzátette: nem hivatalos adatok szerint Magyarországon napjainkban lényegesen több mint 200 nagyteljesítményű lézerberendezés üzemel, erre a speciális területre koncentráló szakemberképzés azonban nincs, így jelenleg öt-hatezer képzett szakembert igényel a piac.

Technológia transzfer szolgáltatások: üzleti vállalkozásokat is elindíthat a főiskola
Vállalatokkal közös képzésfejlesztés mellett, ugyancsak a gazdasági szektorral való együttműködés erősítését szolgálja a márciusban megnyíló Technológia és Tudástranszfer Iroda, melynek elsődleges célja, hogy optimális tudásáramlást biztosító környezetet teremtsen a helyi tudásbázisok és innovatív vállalkozók számára. A főiskolán működő tudásmenedzsment központ legfontosabb feladatai közé tartozik majd a vállalatok innovációs tevékenységének támogatása, szakértői tevékenység és tanácsadás biztosítása műszaki, közgazdasági, pályázati, iparjogvédelmi, szabadalmaztatási területen, továbbá a szellemi termékek újdonságvizsgálata, üzleti tervek és innovációs stratégiák kidolgozása. „A Technológia és Tudástranszfer Iroda működésének eredményeként akár üzleti vállalkozásokat is elindíthat a főiskola” – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Hajtó János.

Cél: egyetemi színvonalú szolgáltatások és infrastruktúra
A Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának fő törekvése, hogy a vállalati szférával való kapcsolatok szorosabbra fűzésével, a főiskola és a vállalkozások közötti technológia transzfert elősegítő tevékenységével megerősítse tudásközpont jellegét. „A főiskola alapvető stratégiai céljainak elérése érdekében igen eredményesen használta ki a pályázati lehetőségeket. Öt nyertes projektünk lehetővé teszi az oktatás, a kutatás-fejlesztés, az intézményi szolgáltatások és az infrastrukturális háttér egyetemi színvonalúvá fejlesztését” – mondta a MÜTF rektora. Hozzátette: a frissen elnyert TIOP pályázat támogatásával új, korszerű megújuló energia laborokat és lézerlaborokat hoznak létre, korszerű, ipari korong-lézer és szállézer berendezésekkel, ezen keresztül pedig elismert kutatókat és szakembereket tudnak a főiskolához vonzani, elősegítve a térség versenyképességét.
Az összességében több mint 600 millió forintos uniós forrásból megvalósuló projektek adatai:

A „Technológia és Tudástranszfer Szolgáltató Iroda létrehozása a MÜTF-ön a Közép-Dunántúli Régió versenyképességének növeléséért” – TÁMOP-4.2.1-0961-2009-0003 számú projekt megvalósításának időpontja: 2010. június 1. – 2012. május 31.
A támogatás összege: 226.680.256 forint, mely a megvalósításhoz szükséges összeg 87 százalékát jelenti.

Az „Új szakmák igényeihez kapcsolódó műszaki képzés- és tartalomfejlesztés a Modern Üzleti Tudományok Főiskoláján” (TÁMOP-4.1.2/A/2-10/1-2010-0017) című projekt megvalósításának időpontja: 2010. június 1. – 2012. május 31. A támogatás összege: 360.154.217 forint, mely a megvalósításhoz szükséges összeg 95 százalékát jelenti.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.