Mintegy 4,5 milliárd euró összegű pályázatot írt ki az Európai Unió alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákra és megújuló energiaforrásokra - olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján.

Megújuló energetikai technológiákra és forrásokra 4,5 milliárd eurós pályázat

Mintegy 4,5 milliárd euró összegű pályázatot írt ki az Európai Unió alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákra és megújuló energiaforrásokra – olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján.

Az egyik, mintegy hárommilliárd euró értékű pályázat szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológiákkal kapcsolatos demonstrációs projektekre szól, a másik, mintegy 1,5 milliárd euró értékű tender pedig az innovatív megújuló technológiákkal összefüggő projekteket támogat.
Az előminősítésre január 15-ig kell beadni a pályázatokat. A magyarországi projektet előminősítését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöldgazdaság-fejlesztési és Klímapolitikai Helyettes Államtitkársága végzi. A tagállamok 2011. február 9-ig elvégzik az előminősítést, és ezt követően a támogatható pályázatok listáját továbbítják az Unió beruházási bankjának, az Európai Beruházási Banknak (EIB), illetve tájékoztatják az Európai Bizottságot.
Az előminősített projekteket részletesen bemutató pályázatot 2011. május 9-ig kell benyújtani az EIB-nek.

A NER300 néven futó pályázat a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási technológiák és a megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák építési és működési költségeinek legfeljebb 50 százalékára nyújt támogatást. A finanszírozás fennmaradó részét a projektgazdák és a tagállamok biztosítják. Ezen a tenderen nyolc ilyen CLT-projekt finanszírozását tervezik, ami között égetés előtti, égetés utáni leválasztás és oxyfuel-eljárás, illetve ipari alkalmazások mellett a szén-dioxid tárolását sós vizet tartó víztartó rétegekben tervezik, valamint kimerült szénhidrogén-telep használatát irányozzák elő.

Az innovatív megújuló energia technológiákkal kapcsolatban 34 projekt finanszírozását tervezik a pályázatokon elbírálni. Ezek között a bioenergia, a koncentrált napenergia, a napsugárzást hasznosító fotoelektromos erőmű, a szélenergia, a geotermikus energia, a tengeri energia (hullám- vagy árapály-energia, az óceánban tárolt hőenergiát átalakító rendszerek), a vízenergia és a megosztott megújuló energiagazdálkodás (intelligens villamosenergia-hálózatok) szerepel.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.