Megújul a hulladékgazdálkodás a romániai Kovászna megyében

Az Európai Unió támogatásával épülhet ki a székelyföldi Kovászna megye korszerű hulladékgazdálkodási rendszere 2013-ig; a környezetvédelmi operatív programból finanszírozott közel 25 millió eurós (7 milliárd forint) pályázat értéke kétszer nagyobb összeg, mint a megyei tanács évi költségvetése.

Rekordösszegű uniós pályázati szerződését írták alá a hétvégén Sepsiszentgyörgyön. Borbély László, romániai környezetvédelmi miniszter és a Kovászna megyei önkormányzat képviselői a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Rendszer finanszírozási szerződését ellenjegyezték – írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.
Romániában ez a hetedik ilyen jellegű és léptékű, leszerződött európai uniós pályázat. A korábbi esetekben nagyjából egy évig tartott a közbeszerzési eljárás lebonyolítása. A szaktárca vezetője reméli, hogy ezzel Kovászna megyében gyorsabban végeznek és hamarabb elkezdődhet a munka, amely várhatóan 2013-ban fejeződik be.
A székelyföldi megye esetében a környezetvédelmi operatív programból finanszírozott közel 25 millió eurós (7 milliárd forint) pályázat értéke kétszer nagyobb összeg, mint a megyei tanács évi költségvetése. A Kovászna megyei tanács vállalta magára a projekt 2,5 millió eurós önrészének finanszírozását.
A projekt révén Kovászna megye közepén, Maksa és Lécfalva között, közel 16 hektáron építik meg a korszerű hulladéktárolót, hulladékválogatót és komposztáló üzemet. Ezek az egységek szolgálják majd ki a következő 20 évben a térséget. A programban Barót kivételével minden település részt vesz. Kézdivásárhelyen például átrakóállomást építenek.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.