Megugrott az olasz napenergia-felhasználás

Az újonnan üzembe helyezett napenergiás áramtermelő kapacitás terén Olaszország tavaly megelőzte Németországot – jelentette az EPIA (European Photovoltaic Industry Association). A két ország együttesen 60 százalékát adta tavaly a globális napenergiás áramtermelő kapacitásnövekedésnek.

Olaszország tavaly 9 gigawatt (GW) napenergiás áramtermelő kapacitást helyezett üzembe, 2010-ben pedig 2,3 gigawattnyit. Az üzembe helyezett kapacitás nagy része a 2010-es bővítéseként jött létre – írja a jelentés, utalva arra az olasz törvényre, ami 2011 közepéig még lehetővé tette az állami támogatások igénybevételét a már megkezdett áramtermelő kapacitás bővítő beruházásokhoz. Németország tavaly 7,5 GW napenergiás áramtermelő kapacitást helyezett üzembe, 27 százalékát a 2011-es globális kapacitás növekedésnek. Olaszország és Németország együttesen 60 százalékát adta tavaly a globális napenergiás áramtermelő kapacitásnövekedésnek. Kína tavaly 2 GW napelemes áramtermelő kapacitást helyezett üzembe, és ezzel 7 százalékát adta a globális kapacitásnövekedésnek.

Tavaly 27,7 gigawattal nőtt a globális napelemes áramtermelő kapacitás, szemben a 2010-ben üzembe helyezett 16,6 gigawattal. Tavaly Európa adta a globális kapacitás növekedés 75 százalékát. A globális áramtermelési kapacitás rangsorban a napenergia a víz- és a szélenergia után a harmadik legjelentősebb megújuló energiaforrássá lépett elő. A napenergiás áramtermelési kapacitás bővülése globális szinten közel 70 százalék volt tavaly, a legnagyobb az összes megújítható energiaforrás közül – állapítja meg a jelentés. A világon üzembe helyezett napelemes áramtermelő kapacitás egy év alatt 80 milliárd kilowattóra elektromos áramot tud termelni, ami 20 millió háztartás éves elektromos áram igényének kielégítéséhez elegendő.

Ajánlott tartalom

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.