Megtisztítják 2012-re a Mount Everestet

Megkezdődik április közepén a Mount Everest nagytakarítása: a környezetvédő akciót szervező Nepál bízik abban, hogy 2012-re megtisztíthatják a világ legmagasabb – 8848 méteres – hegycsúcsát a szeméttől.

A Saving Mount Everest 2011-2012 elnevezésű kampányban a nemzetközi közösség is részt vesz – vált ismertté Katmanduban. A szervezők szerint az idei, júniusig tartó művelet során hozzávetőleg nyolcmillió tonna szemetet akarnak lehozni a Mount Everestről (Csomolungmáról) és a hegymászó útvonalakról.  Az akció nemcsak egyszeri nagytakarítást jelent, hanem kétéves program arra, hogy kialakítsák a felelős hulladékgazdálkodás fenntartható rendszerét a környéken – fogalmaztak közleményükben a szervezők.

 
    “A Mount Everest jelkép számunkra, és bár a hegymászás nem jár károsanyag-kibocsátással, mégis termel szemetet, így komoly figyelmet kell fordítani a természet megőrzésére” – mondta az Asian Trekking elnevezésű szervezet nepáli csoportjának elnöke. Ang Cering serpa szerint ahogy olvad a hó a világ legmagasabb hegyén, úgy szabadul fel és gyűlik össze a szemét a Mount Everest alacsonyabb részein.  A hulladékokat nem csupán az utóbbi évek expedíciói hagyták ott, sokkal régebbi, akár az 1970-es évekből is származhatnak. Egy olasz expedíció például helikopterroncsot hagyott maga mögött évtizedekkel ezelőtt. A nepáli kormány 1992-ben szemétadót vetett ki a hegymászókra, a friss szemét gyűjtését az intézkedésnek köszönhetően azóta ellenőrzik.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.