Megtérül valaha a napelem?

Megtérül valaha a napelelemes rendszerbe fektetett összeg? Íme, néhány populáris tévhit és a válaszok.

Több évtized, akár egy évszázad is lehet, amíg megtérül

A megtérüléssel kapcsolatban sok tévhit kering. Egyesek azt állítják, hogy akár egy évszázad is eltelhet, míg a befektetett összeg kifizetődik. Ez azonban nincsen így, a körülményektől függően egy napelem 10-20 év alatt visszahozza a költségeket. Ez a tény néhány egyszerű matematikai művelettel bebizonyítható. Ehhez szükséges az egységnyi teljesítményű rendszer beruházási költsége, valamint a rendszer által egy év alatt megtermelt villamos energia ára. Ezt az energiát már nem kell megvennünk amit a napelemes rendszer előállított, így ezzel az összeggel több maradt nálunk. Ha jelen példában eltekintünk az inflációtól, a beruházási költséget elosztva az egy év alatt megtermelt villamos energia árával megkapjuk a rendszer megtérülését évben kifejezve. Tegyük fel, hogy egy átlagos család évi villanyszámlája 150.000 Ft, és a napelemes rendszer beruházási költsége 1.500.000 Ft. Az inflációt figyelmen kívül hagyva, 1.500.000(Ft) /150.000 (Ft/év) = 10 év. Tehát 10 éven belül megtérülhet a napelemes rendszer. Ugyanakkor érdemes megemlíteni olyan változókat, amik befolyásolhatják a megtérülés idejét. Ilyen lehet például a villamos energia árak alakulása, a földrajzi helyzet és a tájolás, illetve a felvehető támogatási összegek.

Csak akkor működik, ha süt a nap, így felhős időben semmit nem termel

Az tény, hogy a napelemek direkt napsütésben, derékszögű beesési szögben és alacsony hőfokon működnek a legjobban, azonban felhős időben is termelnek, és akár 50-90 százalékos kihasználtsággal tudnak funkcionálni. Mivel a napelemek az idő nagy részében részterhelésen működnek, a mai technológiák kifejezetten nagy figyelmet szentelnek az ezen tartományban lévő optimális üzemeltetésre. Hálózatos napelem esetében ezért érdemes éves elszámoltatású szerződést kötni a szolgáltatóval. Így a nyáron megtermelt többlet mennyiséget a szolgáltató átveszi, ezért a téli időszakban nem kell pluszban fizetni a termelés csökkenése miatt.

Pár év múlva csak fele ennyibe fog kerülni a napelem rendszer telepítése

Jelenleg vannak olyan tendenciák, amelyek azt mutatják, hogy pár éven belül jelentősen csökkeni fognak a költségek. Ez leginkább annak köszönhető, hogy Kína nem támogatja többé a napelem rendszerek közműjellegű telepítését. Az erre a célra gyártott árukat tehát a cégek áron alul fogják eladni. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a környezettudatosság, így a napenergia is egyre keresettebb megújuló energiaforrás lesz. Éppen ezért nem érdemes éveket várni a telepítéssel, hiszen ha ismét ipari mértékben megnövekszik a kereslet, az drágulást fog eredményezni.

A napelemek által termelt áramot a szolgáltató nem veszi vissza, így az elveszhet

Az állam egy 2007-es törvényben rögzítette, hogy az 50 kW teljesítmény alatt lévő napelemek által megtermelt felesleges energiát az áramszolgáltatónak minden esetben kötelessége visszavenni. Minden telepített rendszeren a csatlakozási ponton van egy kétirányú mérőberendezés, amely folyamatosan monitorozza a megtermelt és a felhasznált energiát. Abban az esetben, ha többlet alakul ki, akkor a szolgáltató ezt a mennyiséget számla ellenében megtéríti. Ennek köszönhetően a villanyszámla bizonyos esetekben akár nulla forint is lehet. A napelemmel rendelkező számára még opció lehet az is, hogy a felesleges villamos energia a hálózatba kerül, amit majd egy későbbi, passzívabb időszakban el lehet fogyasztani.

 

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.