Megtartja vezető szerepét az EU a klímavédelmi harcban

Az Európai Unió (EU) megtartja vezető szerepét a klímavédelmi harcban és komoly előrelépésre törekszik az év végi dél-afrikai klímacsúcson – mondta Connie Hedegaard, az EU éghajlatváltozásért felelős biztosa a környezetvédelmi miniszterek szombati gödöllői informális ülését záró sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: újabb területeket kell bevonni a nemzetközi klímatárgyalásokba, például a jelentős károsanyag-kibocsátással járó vízi és légi közlekedési ágazatot. A kibocsátás jelentős csökkentése, az ambiciózus klímapolitika összeegyeztethető a gazdasági növekedéssel – mondta az uniós biztos. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, az ülés levezető elnöke hozzátette: az uniónak pozitív, proaktív, meghatározó szerepet kell vállalnia az ENSZ égisze alatt zajló éghajlat-politikai folyamatban. Ebben valamennyi tagállam egyetértett a délelőtti eszmecserén – fűzte hozzá.
Beszélt arról is, hogy a következő időszakban pontosítani kell a cancúni vállalásokat, és az uniónak “megfelelően ambiciózus” célokkal kell előállnia az év végi klímacsúcson. A magyar elnökség feladata ezen a területen, hogy segítse az uniós álláspont kialakítását a dél-afrikai Durbanban november végén kezdődő csúcsra. A magyar miniszter kifejtette: jogilag kötelező érvényű nemzetközi szerződést kell kötni az év végi klímacsúcson, a cél elérése érdekében erősíteni kell az EU szavahihetőségét a fejlődő államok körében, és javítani kell a kommunikációt ezekkel az országokkal. Az EU álláspontja és tárgyalási stratégiája várhatóan csak a következő, lengyel soros elnökség idején válik véglegessé. Ugyanakkor a magyar elnökség hangolja össze a huszonhetek pozícióit a durbani csúcsot előkészítő két ENSZ-konferenciára, az áprilisi bangkoki, és a júniusi bonni értekezletre.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.