Megtaláltuk az első magyart, akinek Tesla Model S sportkocsija van

Olyan ez, mint az első Meki a Régiposta utcában, vagy az első walkman az iskolában. Csak ez egy hiperdrága amerikai elektromos autó, ami megy, mint a meszes. Hollandiából lábon hozta be a tulaj.

A “megtaláltuk” egészen pontosan a cink.hu olvasóját jelenti, a Pesti Est-alapító Melisurat jelenti, aki a Mammut parkolóházában, töltőre dugva vette észre a Magyarországon még sosem látott autót. Nem Melisúr volt töltőre dugva, hanem az amerikai csodaautó. És itt kidomborodott, hogy miért jó, hogy nem mindenki újságíró. Melisúr ugyanis el is beszélgetett a tulajjal, és tök érdekes dolgokat derített ki.

Talán érdekelheti a Cinket, hogy hétvégén Tesla Model S-t észleltem a Mammut 1-ben, ahogy szerényen álldogált, és töltőre dugva várta gazdáját. A fotózgatás közben felbukkant a tulajdonos, és kiderült, hogy magyar. (Egyébként még jó, hogy nem akkor jött, amikor az orromat az ablaknak nyomva tanulmányoztam a műszerfalat. Ilyet utoljára a hetvenes években csináltam Balaton parti strandok, vagy budapesti szállodák parkolójában, amikor az ott álló nyugati autók sebességmérőjét próbáltam leolvasni, hogy hánnyal mennek. Ennél az autónál ez lehetetlen, mert LCD műszerfala van.)

Na de a lényeg, hogy a tulaj Magyarországon fogja forgalomba helyezni, és úgy tudja, hogy ez lesz az első magyar Tesla. Lábon (!) hozta haza az autót Hollandiából (gondolom ott rakta ki a hajó, amelyik Amerikából szállította át) és a hazaúton nem az volt a fő probléma, hogy talál-e töltőállomást, mert azok szépen szaporodnak Európa szerte, sőt az M1-es is ki van már építve, hanem az, hogy sajnos erre a szuper autóra is érvényesek a fizika jelenlegi korlátai, vagyis az akkumulátorai lassan töltődnek. Nem tudom ki hogy van vele, de amikor megpillantottam az autót, olyan katarzist éreztem, mint a Vissza a jövőbe c. filmben Marty, amikor először megpillantja a Doki spéci, időgép-Deloreanját.

A jövő elkezdődött!

(Aki nem tudná, a Tesla az első nagy szériás, kereskedelmileg is sikeres elektromos autó, ami ráadásul egy nagy teljesítményű sportkocsi. 60-80.000 dolláros ára ellenére viszik mint a cukrot, a Tesla cég pedig a tőzsdén is hasít, idén januártól megnégyszereződött a részvényárfolyam)

Hatalmas riszpekt a tulajnak, hogy erre költ hozzávetőlegesen 20 misit, és nem egy benzinfaló AMG Mercire. Bár ki tudja, lehet, hogy egy olyan is áll már a garázsában, de akkor is.P

A Model S teljesítménye tényleg olyan, mint egy rendes, sőt nagyon rendes sportkocsié, 4,2 másodperc alatt van százon, vagyis jobban gyorsul, mint egy M5-ös BMW, normál hálózatról viszont még mindig 7 órán át tart feltölteni. A Tesla cég ezért spéci állomásláncot állít fel Amerikában és Európában, ahol 20 perc alatt félig fel tudják tölteni az akkut. A hatótávolsága akkumulátortól és motortól függően 335-426 kilométer teljes feltöltéssel. Melisúr 20 millió körüli összeget emlegetett, de a kocsi Európában véve ennél jóval drágább. A hasznalauto.hu-n két új ajánlat van fent, Európából behozott kocsikkal, 30 millióért.

Ajánlott tartalom

A hibrid autók eladása továbbra is emelkedést mutat

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.